Filmatiserte opprøret som endret Norge: - En historie ingen vet noe om
Filmweb møtte regissøren og skuespillerne fra den norske storfilmen Sulis 1907, som du kan se til halv pris på kino. Se intervjuet over!
Nils Gaup, filmskaperen bak Kautokeino-opprøret (2008) og Oscar-nominerte Veiviseren (1987), står bak storfilmen Sulis 1907, som handler om en mørk side av norsk arbeiderhistorie.
Det er harde kår for Konrad og arbeiderne i gruvesamfunnet i Sulis – et sted som ble kalt "Lapplandshelvete" på folkemunne, og som på ett tidspunkt var Norges største arbeidsplass.
Filmen følger Konrad (Otto Fahlgren), som drømmer om å komme seg til Amerika for å gjenforenes med familien. I desperasjonen for å tjene penger til turen, får han overtalt seg til en jobb i Hanken – den hardeste gruva i hele Sulis. Det skal ikke bli ikke bedre når svensken Olof Wennström (Simon J. Berger) kommer til makta i gruveselskapet. Det begynner å blusse opp et opprør blant arbeiderne, men Wennström har andre planer.
Sulis 1907 går på kino nå. Kjøp billetter til filmen her!
Sulis 1907er en Kinoklubb-film, og medlemmer kan se den på kino til halv pris. Det samme tilbudet gjelder for blant annet Barbie, Hercule Poirot-filmen Mord i Venezia, Hør her'a og den kommende norske andre verdenskrig-filmen Konvoi. Les mer om Kinoklubben, og meld deg inn, her!
Regissør Nils Gaup forteller at historien falt på plass da han leste om filmens skurk, direktøren Wenström. Han hadde jobbet med gruvedrift i USA da han ble headhuntet til å lede gruvearbeidet i Sulitjelma.
- Og så står det at han han hadde på seg cowboyhatt og cowboy-frakk og boots og en seksløper. Det var en sånn spaghetti-western-figur som jeg syntes var utrolig fascinerende. Det var da jeg visste at vi hadde en film.
Deler av filmen er spilt inn i Sulitjelma, men gruvescenene er filmet i de gamle kobbergruvene på Røros.
"Jeg tenkte at jeg ikke hadde klaustrofobi, men jeg kjente litt på det det kvarteret man gikk ned. Og om jeg har lært noe av denne filmen er det at jeg ikke skal bli gruvearbeider med det første," forteller Alexandra Gjerpen, som spiller den sosialistiske agitatoren Helene Ugland i filmen.
Skuespiller Pernille Sandøy er selv fra Tromsø, men opplever at historien om Sulitjelma er ganske ukjent også i nord.
- Overraskende mange jeg kjenner fra Nord-Norge har ikke hørt om Sulis en gang. Og bare det at vi på 1900-tallet hadde slaver i Norge.
Se resten av intervjuene i videoen øverst i artikkelen!
Sulis 1907 går på kino nå. Kjøp billetter til filmen her!