Christer Falck vil redde norsk filmhistorie med folkefinansiering

Christer Falck vil redde norsk filmhistorie med folkefinansiering

Filmweb
Publisert:
Sist oppdatert:
Følg oss:

Mesteparten av norsk filmhistorie er ikke tilgjengelig for publikum. Nå skal Christer Falck og Platekompaniet sørge for at filmene gjenoppstår på Blu-Ray. Se vårt intervju over!

Annonse

Det har blitt laget godt over 1000 filmer i løpet av de siste 116 årene, og de fleste av dem er ikke tilgjengelig for publikum. Det vil Platekompaniet og Christer Falck gjøre noe med, og de har satt i gang det nye prosjektet "Norske filmklassikere," som er ute etter å redde norsk filmhistorie, og gjøre den tilgjengelig på Blu-Ray.

"Norske filmklassikere er et bevaringsprosjekt hvor vi prøver å få hele den norske filmarven til å gjenoppstå," forteller Falck til Filmweb.

Prosjektet bygger på folkefinansieringsmodellen til "Norske albumklassikere", som har gitt ut flere hundre norske album som ikke tidligere var tilgjengelige. Falck forteller at det koster 10–15 ganger så mye å restaurere en film, sammenlignet med et album, så prosjektet har naturlig nok en helt annen målestokk enn forgjengeren.

- Man kan si hva man vil om norsk film, og det er mye rart og mye morsomt av ting som kanskje ikke har tålt tidens tann, men det er jo… Vi begynner med en eller annen rar stumfilm i 1907, og det ender opp med Joachim Trier som nesten får Oscar.

Vi mistenkte at prosjektet ble til da Falck lette forgjeves etter en film under pappapermen sin, og det bekrefter han – Falck klarte nemlig ikke å finne thrilleren Dykket fra 1989. Et raskt søk på Filmweb Streamingguide bekrefter at filmen er tilgjengelig på NRK TV, men i merkverdig lav kvalitet. Filmen er tilsynelatende overført fra en videokassett, ikke fra de originale filmnegativene.

"Strømming er så skjørt"

En viktig del av prosjektet er at filmene skal restaureres og digitaliseres, så de er holder så høy kvalitet som mulig. Selv om "Norske filmklassikere" først og fremst vil ha filmene utgitt på Blu-Ray, legger han også fram denne digitaliseringen som en mulig inngang til strømmeutgivelser for filmene.

- For meg er det mer og mer tydelig at vi trenger fysisk format, jo lenger ut i strømmetjeneste-verden vi kommer. Strømming er altså så eksepsjonelt skjørt. Og i musikk så er det vært for ganske oversiktlig. For der finnes jo stort sett musikken på alle plattformer, alle tjenester. Med film, spesielt, så er det så mye rettighetsstyr.

Flere har forsøkt digitaliseringsprosjekter tidligere, og møtt motstand blant rettighetsinnehavere og filmskapere. Falck håper at han outsider-status i filmbransjen kan hjelpe til å åpne dører som har vært lukket for andre. "Målet er jo at vi skal holde på lenge. Det kommer til å ta tid, og jeg er sikker på at vi kommer til å slite."

Annonse

Et gubbeprosjekt for gubber?

Falck og Platekompaniet har startet en Facebook-gruppe der mer enn 5000 medlemmer har begynt å diskutere hvilke filmer de gjerne vil at skal prioriteres i prosjektet. Når vi påpeker at gruppen er dominert av menn på 40+, forteller Falck at han har gjort en demografisk undersøkelse blant de som har bidratt i "Norske albumklassikere".

- 80% var menn. Og mennene var i snitt 54 år fra Oslo. Jeg gjorde også en undersøkelse hvor de kjøpte t-skjorter av meg, så fant jeg ut hvor hvordan de så ut. Så det var rett og slett XXL, menn, 54 år. Hva er jeg? Mann, 54, XXL.

Falck oppfordrer derfor kvinner til å melde seg inn i Facebook-gruppa og fortelle hvilke filmer de ønsker seg. "Jeg kommer til å høre på alle. Men hvis det er 80% menn, så blir det 80% menn som har stemmerett. Så vi gjør som ved valget og oppfordrer folk til å bruke stemmeretten sin!"

Du kan melde deg inn i Facebook-gruppa "Norske filmklassikere" her!

Følg oss for nyheter, konkurranser og tips om filmer og serier!
Annonse