13 nye norske filmer du kan se på kino denne sommeren
Akkurat nå kan du se fantastiske norske filmer på kino. Ikke gå glipp av disse perlene!
Ninjababy
Ninjababy er en norsk komedie om 23 år gamle Rakel, som først når hun er seks måneder på vei oppdager at hun ble gravid etter en lite romantisk one-night-stand. Rakel har aldri ønsket å bli mor, og reagerer med fornektelse, sinne og frustrasjon. "Den er en fucking jævla sneaky ninjababy, som bare tror den kan gjemme seg der inne og kose seg, og så snike seg ut ni måneder senere."
Filmen bygger på tegneserieromanen "Fallteknikk" av Inga Sætre, og handler om hvor rart det er å ha et menneske voksende inni seg. Ninjababy kombinerer animasjon med live action, og Inga Sætre står selv for all animasjon i filmen!
Hovedrollen i filmen er spilt av Kristine Kujath Thorp (Den største forbrytelsen). NRK Filmpolitiet skriver at hun "dundrer inn på listen over norske favorittskuespillere".
Jeg tok en prat med Kristine om filmen, tegneserien, slapp og doven kropp og hennes store gjennombrudd som skuespiller. Se intervjuet her!
HAN
Det sies at det mange kvinner frykter mest ved det motsatte kjønn, er å bli drept eller voldtatt. Spør du menn om det samme, er svaret å bli ledd av. HAN følger én gutt og to menn gjennom et døgn hvor de på hver sin kant av byen opplever sosiale og emosjonelle fall. Filmen stiller flere spørsmål rundt mannsrollen og menns aggresjon Er menn lettere krenkbare enn kvinner? Faller menn og gutter lettere utenfor i samfunnet? Handler menns aggresjon mot kvinner om å "miste ansikt?"
I den tragikomiske filmen møter vi skolegutten Harald, som higer etter anerkjennelse uten å bli sett verken av læreren eller hjemme. Arbeidsledige Eirik ydmykes på NAV, men ingen ser ut til å bry seg om det han vil si. Den anerkjente manusforfatteren Petter skal lage storfilm om Fridtjof Nansen, men blir kvotert ut og sliter med et mindreverdighetskompleks. Hvor mye press tåler de egentlig?
Alle hendelsene begynner med en liten hendelse som går mot en av mennene, og utvikler seg til en kjede som drar fram alt det verst menn har å by på.
Gunda
På en idyllisk gård følger vi grisen Gunda og hennes nyfødte grisunger. Vi blir også kjent med noen kuer og en kylling med ett bein som prøver å fly. Gunda er en sanselig, lavmælt og rørende dokumentar om dyras hverdagsliv.
Filmen er produsert av Joaquin Phoenix, og kommer fra regissør Victor Kossakovsky. Han har forsøkt å fortelle denne historien siden 1997, og forsøkte først å overbevise overbevise franske, tyske, engelske og danske produsenter, før han til slutt fikk napp hos norske Anita Rehoff Larsen.
Filmen, som ikke har musikk eller dialog, er spilt inn på Grøstad gård, og norske Egil Håskjold Larsen er fotograf. "Han har et fantastisk øye, og han gjør ingen feil," forteller regissøren. "Han skjønner alltid hva dyrene føler, så han reagerer aldri på noe de gjør."
Prosjekt Z
En gjeng filmstudenter tar med seg tre arbeidsledige skuespillere til et nedlagt motell i den norske fjellheimen for å lage zombiefilm. Deres fiksjon blir brått virkelighet når en ukjent skapning begynner å terrorisere filmsettet. Snart blir settet til zombiefilmen angrepet av noe enda verre!
Den blodige og stjernespekkede filmen Prosjekt Z leker seg med filmreferanser, og Filmpolitiet kaller den en "festlig, stilig, velspilt og kledelig selvopptatt komedie".
Filmen har en helt rå rolleliste: Eili Harboe, Regina Tucker (bedre kjent som Myra), Jonis Josef, Vebjørn Enger, Iben Akerlie, Alexandra Gjerpen, Thea Sofie Loch Næss, Arthur Berning, Dennis Storhøi, Ole Christoffer Ertvaag og Laila Goody!
Henrik Martin Dahlsbakken (En affære, Gledelig jul) står bak denne skrekkomedien, der hele handlingen er dekket via FaceTime, bakomfilm og filmen inni filmen. Eili Harboe spiller regissøren av studentfilmen, mens Iben Akerlie, Dennis Storhøi og Arthur Berning spiller "seg selv" som arbeidsledige skuespillere.
Generasjon Utøya
Den nye norske filmen Generasjon Utøya følger fire unge kvinner som alle overlevde Utøya, og som likevel har valgt å fortsette sitt sterke politiske engasjement. De nekter å la seg skyte til taushet, og representerer en generasjon politikere som tør å kjempe for en bedre framtid.
Dagsavisen kaller filmen "sterk", og sier at det blir "et før og etter denne dokumentarfilmen". Aftenposten trillet en femmer, og kalte filmen "en rasende langfinger mot Sylvi Listhaug og Frp".
22. juli-angrepene er de mest dramatiske hendelsene i norsk etterkrigshistorie, men holdningene til Breivik har overlevd ute i samfunnet. Filmen er et generasjonsportrett av en ungdomsbevegelse som vet at de ikke kan ta demokratiet for gitt.
Det har gått ti år siden angrepet skjedde, og filmskaperne bak denne dokumentaren mener det er et behov for å ha diskusjon og dialog på tvers av generasjonene.
Bortebane
Vennskap, flørting, seire og tap - Norway Cup, verdens største fotballturnering for barn, setter ungdommene på prøve også utenfor fotballbanen. Filmen følger flere barn og unge fra hele verden gjennom cupen, fra de som sparer i åresvis for så å bli avvist på grensen, til de som får penger av pappa til å bo på hotell under cupen!
Anna, Fred, Khalidi, Yu og Afnan vil alle vinne Norway Cup. De har trent et helt år under fjellene på Sunnmøre, på stuegulvet i Palestina og i varmen i Brasil. Vi følger dem gjennom kvalifisering, lette og vanskelige kamper, i møte med urettferdige dommere, masete foreldre, nye venner og kanskje en flørt.
Feelgoodfilm fra Norway Cup om vennskap, fotball, sursøtt godteri og en opplevelse for livet!
Stol på meg
Kinodokumentaren Stol på meg handler om norske Waleed Ahmed, en karismatisk ung gründer som startet sitt eget selskap i en alder av 18 år, og fremsto som et unikt talent. Han oppfant en solcellelader til iPhone, og ble omtalt i media som "Norges Mark Zuckerberg", som førte til at han raskt fikk innpass hos politikere, diplomater og kongelige.
Kort tid inn i en karriere med storslåtte business-avtaler, dyre vaner og toppmøter ble Waleed arrestert av FBI, og dømt til 11 års fengsel for internasjonal svindel.
Filmskaperne har intervjuet FBI-agenter, amerikanske statsadvokater, Walids ofre, Trond Giske, Fabian Stang, Innovasjon Norge og Walids ungdomsskolelærer, men først og fremst følger filmen Walids histore, og blir et slags ungdomsportrett som skildrer en større fortellingen om tilhørighet, identitet, svindel og drømmer.
Gritt
Gritt er en uvanlig dedikert kvinne som en gang het Gry-Jeanette og vokste opp i en karismatisk menighet på vestlandet. I ung alder dro Gritt rett fra folkehøgskole til Hollywood, men møtte raskt veggen og endret kurs.
17 omflakkende år senere er hun tilbake i Oslo. Mens hennes tidligere studievenner gjør karrierer på Oslos teaterscener, brenner hun for å virkeliggjøre et stort, radikalt kunstprosjekt. Men det skorter på interesse og støtte.
Karakteren Gritt har blitt til gjennom et 12 ��r langt samarbeid mellom regissør Itonje Søimer Guttormsen og skuespiller Birgitte Larsen, og filmen er spilt inn "dokumentarisk", i virkelige miljøer, der Gritt møter folk som spiller seg selv. Gritt ble valgt ut til hovedkonkurransen i filmfestivalen i Rotterdam, som den andre norske filmen noensinne!
I onde dager
I onde dager er en kommende norsk thriller med Aksel Hennie og Noomi Rapace i hovedrollene, regissert av Tommy Wirkola (Død snø, What Happened to Monday). Filmen vil bli satt opp på kino i Frankrike, Tyskland og Norge, men i resten av verden går den rett til Netflix.
Lars og Lisa sliter i ekteskapet. En weekend på hytta kan være det de trenger for å reparere forholdet. Bortsett fra at Lars i all hemmelighet har planlagt å drepe Lisa, for å få kloa i livsforsikringen deres. Lisa har faktisk også den planen.
Men tre rømte fanger med langt mer erfaring med blodige drap enn Lars og Lisa, har gjemt seg i hytta. For å overleve helgen, må Lars og Lisa lære seg å stole på hverandre igjen, og kanskje til og med finne tilbake til den kjærligheten de hadde mistet…
Sammen alene
Denne nye filmen fra regissør Jannicke Askevold handler om to vennepar som samles en sommerhelg på et idyllisk landsted langs den norske kysten. Der avsløres flere hemmeligheter, og de blir konfrontert med valgene de har tatt i livet. Vi stuper inn i en helg fylt med konflikt, avsløringer, kaos og kjærlighet!
Vert for festiviteten er er Anna, en vellykket forfatter som ikke har gitt ut en bok på en evighet. Hun er sammen med Mikael, som er dokumentarfilmskaper. Han er litt rik, og halvannen generasjon eldre enn Anna.
Gjesten deres er Annas tidligere bestevenn Frida, som hun mistet kontakten med for flere år siden. Frida har med seg kjæresten Fredrik, som en gang var en lovende rockemusiker, men som nå er en lettere drikkfeldig mann med potensproblemer.
Sammen alene er en film om ensomheten vi opplever i fellesskap, og viktigheten av kjærlighet og relasjoner i møte med livets skrøpelighet.
Vikingulven
Norgespremiere 27. august
Thale (17) har nettopp flyttet med familien til den lille byen Nybo fordi moren har fått jobb i det lokale politiet. På en strandfest med lokale ungdommer blir en student brutalt drept, og Thale er nøkkelvitne i saken. Hvem eller hva står bak drapet? Mye tyder på at det kan være et dyr, kanskje en ulv.
I løpet av etterforskningen oppdager Thales mor – etterforskningsleder Live Berg – at de står overfor noe ganske annet og ukjent. Samtidig begynner Thale å få syner og oppføre seg merkelig. Hva skjer i Nybo ved neste fullmåne?
Kings Bay-regissør Stig Svendsen står bak Norges aller første varulvfilm, med Elli Rhiannon Müller Osborne (Psychobitch) i hovedrollen!
Clue: Maltesergåten
Norgespremiere 27. august
Endelig blir Jørn Lier Horst sine krimbøker for tweens filmatisert! Clue: Maltesergåten handler om Cecilia, som jobber på Perlen Pensjonat sammen med faren sin, i det idylliske ferieparadiset Skutebukta. Cecilia er fortsatt preget etter at moren ble funnet druknet for et år siden. Leo (13) flytter inn på pensjonatet sammen med moren, og til å begynne med er både Cecilia og bestevenninna Une (12) skeptiske til nykommeren.
Trioen finner en død mann liggende på stranda nedenfor pensjonatet. Han viser seg å være en gullsmedraner på rømmen. Ransutbyttet, som inkluderte den uerstattelig Malteserklokken, ble aldri funnet. Politiet kaller det en drukningsulykke, men trioen aner at det ligger noe mer bak.
De uskyldige
Norgespremiere 3. september
Eskil Vogt (Blind) har skrevet og regissert dramathrilleren De uskyldige. I hovedrollene gjør fire barn helt enestående skuespillerprestasjoner man ikke har sett maken til i norsk film tidligere.
Skjult fra foreldrenes blikk utvikler fire barn sin uskyldige lek seg til noe mer. Magiske og uhyggelige ting begynner å skje!
Det er sommer og lange lyse dager. Men ikke alle drar på ferie. Fire barn blir kjent og sammen utforsker de blokkene der de bor og skogen rundt. Skjult fra foreldrenes blikk utvikler barnas uskyldige lek seg til noe mer. Uhyggelige ting begynner å skje.
Filmen vises i "Un certain regard"-konkurransen under filmfestivalen i Cannes. Den består av 20 filmer som forteller uvanlige eller utradisjonelle historier.
Les også: For aller første gang – 2 norske filmer i Cannes-programmet