6 ganger anmelderne tok feil!
Filmanmeldere gjør en vanskelig og viktig jobb! Men en gang iblant ser de en film på pressevisning klokka ni om morgenen, slakter den, og filmen går videre til å bli en ubestridt klassiker.
Star Wars
Den første Star Wars-filmen, som senere har fått tittelen Star Wars: Episode IV – Et nytt håp, er et voldsomt underholdende rom-eventyr fylt med humor, action, mystikk og følelser. Filmen har av mange fått æren for å endre Hollywood for alltid, og var starten på en av verdens mest populære filmserier.
Da filmen hadde Norgespremiere i 1978 sendte Aftenposten anmelderen Knut Bjørnskau for å se filmen, og han var mildt sagt lite fornøyd.
- Manuskriptet er utilgivelig stillestående i lange perioder, den store hastigheten fartøyene beveger seg med til tross, og de dramatiske effektene er teknikkens motstykke: de er gamle som alle haugene, og slitte. Man gripes av undring over at regissør Lucas ikke klarte å lage en mer spennende og fantasifull historie når han først skulle bruke opp 50 millioner kroner.
Blade Runner
I 1983 la Adresseavisa inn en notis ved siden av dødsannonsene med tittelen "Søppel på kino", der de kalte filmen "en orgie i brutalitet, søppel og forfall" og "et utmerket brekkmiddel" som "aldri burde ha fått slippe inn på en norsk kino".
De beskrev filmen Blade Runner med Harrison Ford, som har blitt en av verdens mest populære sci-fi-filmer. Den visuelt fengslende filmen er regissert av Ridley Scott, og bygger på Philip K. Dicks roman "Do Androids Dream Of Electric Sheep?".
Skjønnheten og udyret
Dette eventyret er en av Disneys mest elskede klassikere, og ble den første animasjonsfilmen Oscar-nominert i kategorien Beste film.
Jon Selås fra VG var ikke like fornøyd, og ga terningkast 2 til Disney-klassikeren da den hadde premiere i Norge. Han skrev at filmen var teknisk imponerende, men at den manglet "den livsviktige sjarmen", og at karakterene i filmen var for grovt skissert:
- Ille er det også at de tegnede rollene synes tilpasset en amerikansk action-hverdag. Det går i om ikke bokstavelig svart/hvitt: De gode er gode, de onde onde.
Jurassic Park
Jon Selås fra VG var heller ikke fornøyd med Jurassic Park, Steven Spielbergs banebrytende film om en dyrepark litt utenom det vanlige. Denne gangen var innsigelsen hans at filmen skaper spenning ved å sette barn i fare, og han ga anmeldelsen overskriften "Spekulativt misfoster".
- Jurassic Park er nemlig en dårlig film, svekket av en ytterst banal handling, til slutt helt ødelagt av spekulativ og marerittvekkende vold og voldstruende situasjoner også mot barn
I 2015 fortalte Selås til VG at han slett ikke angret på anmeldelsen: "Det var gjort på en billig måte, og jeg reagerte med avsky på akkurat det." Han var imidlertid ikke alene om å mislike klassikeren: Arbeiderbladet ga filmen terningkast 2, mens Dagbladet trillet en treer.
The Dark Knight
De aller fleste norske anmeldere roste Christopher Nolans superhelt-mesterverk til skyene, men én avis holdt tilbake med lovordene. Det var Stavanger Aftenblad, som kjørte overskriften "Du blir lei av Heath Ledger".
Anmelderen deres, Arild Abrahamsen, synes filmen var godt teknisk gjennomført og roset flere av skuespillerne, men beskrev også at "The Dark Knight er en vellaget film på samme måte som maten i snobberestauranter: Imponerende kjedelig." Han ga filmen en treer, og pekte ut Joker-rollen til Heath Ledger (som han vant en posthum Oscar for) som bunnpunktet.
Alien
Nei, de norske anmelderne var virkelig ikke snille med Ridley Scott sine science fiction-filmer på åttitallet. Alien – den 8. passasjer er en av tidenes mest populære sci-fi- og skrekkfilmer, og utallige filmskapere oppgir den som en viktig inspirasjonskilde, i tillegg til at filmen har hauger av oppfølgere, prequels og imitatorer.
VGs anmelder ga filmen terningkast 2, tilsynelatende fordi han ikke likte at filmen var skummel og ekkel?
- Det er hevet over enhver tvil at Alien er en fremragende film – rent teknisk. Skuespillerne gjør en upåklagelig innsats og spenningsnivået er jevnt stigende. Men den er ufyselig.