Alle de 9 Spider-Man-filmene, rangert fra dårligst til best
ENDELIG kommer Spider-Man: Across the Spider-Verse på kino! Derfor har vi blåst støv av strømmetjenestene våre, og tatt et gjensyn med de åtte tidligere filmene om Spider-Man. Her er våre rangeringer!
Denne lista er satt sammen av Herman Arneberg Johnsen og Erlend Lundgård, to livslange edderkoppfans. Rangeringen er kompromisset mellom deres respektive rangeringer. Uten å røpe for mye, kan vi melde at begge var helt enige om førsteplassen og sisteplassen.
9. The Amazing Spider-Man
Andrew Garfield er, i likhet med Tobey Maguire, altfor gammel til å spille en overbevisende tenåring, men ellers er han virkelig fantastisk i hovedrollen som Peter Parker og Spider-Man, i filmen som populariserte uttrykket "reboot".
Den fjerde Spider-Man-filmen gjentar ikke noen av historiene fra de tre første filmene, men prøver å gjøre sin egen greie, inspirert av alt som var populært i 2012: Parkour, Twilight-aktige high school-romanser og YA-historier med omfattende mysterier.
The Amazing Spider-Man ble produsert lynraskt fordi den planlagte Spider-Man 4 ble avlyst og Sony var i ferd med å miste rettighetene til Marvels mest populære superhelt med mindre de fikk en ny edderkopp-film på kino i 2012, og det bærer den litt usammenhengende filmen preg av.
8. Spider-Man 3
Den tredje filmen i Sam Raimis edderkopp-trilogi med Tobey Maguire i hovedrollen har absolutt noen høydepunkter, men den føles både rotete og retningsløs.
Peter Parker møter Gwen Stacy, blir korrumpert av et svart symbiot fra verdensrommet, hans beste venn snur seg mot han, en av de såreste scenene fra den første filmen i serien blir "retconnet" og til slutt må Spider-Man hanskes med tre forskjellige skurker.
7. The Amazing Spider-Man 2
Dette skal Andrew Garfield-oppfølgeren ha: Den ligner, visuelt, mer på tegneseriene enn noen annen filmversjon. Inspirasjonskilden her er spesifikt den glossy "Ultimate Spider-Man"-serien fra 2000-tallet.
Nok en gang er filmen tilsynelatende klippet i stykker og overlesset med unødvendige karakterer og historier som ikke kommer seg på beina før de avsluttes brått. Filmweb-redaksjonen er svake for Jamie Foxx sin spinnville tolkning av tegneserieskurken Electro, både i komisk nerdemodus og som blå dubstep-hviskemann.
Produsentene hadde planer om å følge opp filmen med en spin-off-film om skurkene The Sinister Six, men etter laber respons fra kritikere og publikum, la de Garfield-universet på is.
6. Spider-Man: No Way Home
Nabolagshelten Spider-Man er avslørt, og han kan ikke lenger skille hverdagen fra den risikofylte tilværelsen som superhelt. Når han ber Doctor Strange om hjelp blir situasjonen enda farligere, og tvinger han til å oppdage hva det virkelig betyr å være Spider-Man.
Både Tom Holland, regissør Jon Watts og Zendaya kommer tilbake i oppfølgeren til Spider-Man: Homecoming og Spider-Man: Far From Home, men de er absolutt ikke alene. Filmen forener helter og skurker vi aldri har sett sammen på film tidligere.
Nå som det er over et år siden premieredatoen trenger vi ikke lenger legge skjul på at både Andrew Garfield og Tobey Maguire har framtredende roller i filmen. Det er et utrolig nostalgi-kick å se alle spidermennene sammen, men hvis vi forsøker å se bort fra det elementet, er dette den svakeste filmen i Marvel Studios-trilogien.
5. Spider-Man
Den første Spider-Man-filmen er også den første tegneseriefilmen som virkelig føltes som en tegneserie – et lettbeint og fargerikt eventyr fra fantasiversjonen av New York City.
Evil Dead-regiss��r Sam Raimi leker seg med dynamiske actionsekvenser på stor skala, og Willem Dafoe er rå i rollen som Norman Osborne/the Green Goblin. Dette var starten på en av tidenes største filmserier!
4. Spider-Man: Far From Home
Oppfølgeren til Spider-Man: Homecoming følger Peter Parker og klassekameratene hans på en rundtur gjennom Europa, som tilsynelatende blir angrepet av fire kraftige element-skurker.
Det viser seg at det hele er fake news, orkestrert av Jake Gyllenhaal i rollen som en oppdatert versjon av den klassiske skurken Mysterio, noe som leder til en fantastisk sekvens der Spider-Man slåss mot trippy hologram.
Tom Hollands andre eventyr i den røde og blå drakta har den samme sjarmen og oppfinnsomheten som den første filmen, selv om vi savner den jordnære og gjenkjennelige settingen fra Homecoming.
3. Spider-Man 2
Tobey Maguire er ti år for gammel for rollen sin. Det er kanskje det eneste vonde vi har å si om Spider-Man 2, som bygger på Stan Lees "Spider-Man No More"-historie fra tegneserie og bruker karakterskuespiller Alfred Molina mesterlig som Doctor Octopus, en forsker som går amok etter at han har feilet dramatisk.
En fargesprakende film med ekte følelser, god action og effekter som har holdt seg merkverdig godt, nesten 20 år senere.
2. Spider-Man: Homecoming
Den tredje filmversjonen av Peter Parker/Spider-Man er den yngste, den mest fargerike og energiske. Hovedkarakterene ligger nærmere tegneserie-versjonen fra sekstitallet enn noengang, samtidig som Peter Parkers vennegjeng for aller første gang gir oss vibbene til en ekte amerikansk high school-komedie.
Tom Holland og Marisa Tomei hadde allerede debutert som henholdsvis Peter Parker og aunt May i Captain America: Civil War, og de innfrir i denne solo-filmen, som virkelig føltes som et friskt pust etter tre skuffende Spider-Man-filmer.
Vi får ikke se uncle Ben dø, Spider-Man svinger ikke mellom skyskrapere, han slåss ikke mot skurker på høye stilas og har ingen kjæreste. Derimot får vi et jordnært første eventyr med Edderkoppen og en engasjert gjesterolle fra mentoren Tony Stark!
1. Spider-Man: Into the Spider-Verse
Spider-Man: Into the Spider-Verse er en av de meste lekne og ambisiøse superheltfilmene vi har sett vant Oscar for beste animasjonsfilm i 2019! Med enorm energi, parallelle dimensjoner og rekordmange edderkopp-folk oser denne filmen av hyggelige nerdevibber!
I tillegg til to ulike versjoner av Peter Parker, introduserte filmen oss for edderkopp-heltene Miles Morales, Spider-Gwen, Spider-Ham, Spider-Man Noir og duoen Penny Parker & SP//dr.
Folka bak Lego-filmen sprenger nok en gang grenser for hvordan en dataanimert amerikansk storfilm kan se ut, samtidig som de finner et bløtt og gjenkjennelig hjerte: Spider-Man kan være hvem som helst.
Den etterlengtede oppfølgeren, Spider-Man: Across the Spider-Verse, går på kino nå. Billetter til filmen finner du her!