i samarbeid med
SponsoratSponsorat
Stillbilde fra De rettsløse
Foto: Norsk filmdistribusjon

Den norske filmen "De rettsløse" avslører statens overgrep mot "tyskerjentene"

Filmweb
Publisert:
Følg oss:

Kvinnene ble deportert, fratatt statsborgerskapet, satt i fangeleir og tvangssterilisert – uten å ha brutt loven. Den nye filmen utforsker et av Norgeshistoriens mørkeste kapitler.

Oppsummering av saken

  • "De rettsløse" er en norsk dokumentar som avdekker den brutale behandlingen av tyskerjentene i Norge etter andre verdenskrig.
  • Regissør Lena-Christin Kalle forteller om hvordan disse kvinnene ble straffet med deportasjon, fangeleirer og tap av statsborgerskap, og gir stemme til tidsvitner som fortsatt kjemper for rettferdighet.
  • Filmen går på kino fra 17. januar.
Annonse

I dokumentaren De rettsløse, som har premiere denne uka, løfter journalist og regissør Lena-Christin Kalle frem et av Norges mørkeste kapitler: Behandlingen av de såkalte tyskerjentene etter andre verdenskrig.

Gjennom vitnesbyrd og avsløringer utfordrer filmen publikums forståelse av rettferdighet, likestilling og hva det vil si å være en rettsstat.

"De ble deportert ut av Norge, fratatt statsborgerskapet, satt i fangeleir, og noen ble til og med tvangssterilisert," forteller Kalle.

For å se dette innholdet må markedsførings-cookies være slått på. Klikk her for å endre dine innstillinger.

En skjult historie

For Lena-Christin startet prosjektet med en tilfeldig oppdagelse mens hun jobbet i NRK.

– Jeg fant ut at Norges største straffeleir for tyskerjenter lå på Hovedøya i Oslo. Jeg trodde jeg kjente historien: De ble skamklipt. Men det viste seg å være starten på en lang reise for å avdekke hva Norge som rettsstat har gjort mot disse kvinnene.

Gjennom graving i klausulerte arkiver og møter med tidsvitner avdekket hun hvordan norske myndigheter, allerede under krigen, planla forfølgelsen av tyskerjentene. Straffene var harde og umenneskelige.

"Både myndighetene og hjemmefronten planla forfølgelsen allerede under krigen," avslører Kalle.

Annonse
Bilde fra 'De rettsløse'
Foto: Norsk Filmdistribusjon

Utrolig sinte

En av filmens største styrker er de sterke historiene til flere tidsvitner, inkludert to kvinner som var kjærester med tyske menn.

"De er utrolig sinte for urettferdigheten som har blitt begått mot dem," sier regissøren. "Men de er også veldig glade for at denne filmen lages."

En av kvinnene, 101 år gamle Rigmor, kommer på premieren, mens den andre har valgt å være anonym i filmen, av hensyn til familien. For mange av disse kvinnene har kampen for rettferdighet fortsatt langt inn i moderne tid:

- Det kom en unnskyldning i 2018, men de fleste har fortsatt ikke fått tilbake statsborgerskapet.

Bilde fra 'De rettsløse'
Foto: Norsk Filmdistribusjon

Lena-Christin Kalle mener filmen er viktig for å kaste lys over en historie som lenge har vært skjult.

– Dette er første gang vi avdekker systematisk hva staten gjorde mot kvinnene. Derfor synes jeg alle bør komme seg til kino. Den vises på 60 kinoer, og jeg gleder meg veldig til at flere får se den.

I etterkant av intervjuet med Filmweb har lanseringen blitt utvidet til mer enn 90 kinoer over hele landet.

Dag og Tid beskriver De rettsløse som "en sterk, vellaga og viktig film," mens Kinomagasinet kaller den "en sterk og gripende dokumentar." Bergens Tidende har også fremhevet den som "en av de sterkeste filmene fra Bergen internasjonale filmfestival."

De rettsløse er en rystende film, som avslører en bekmørk historie som hittil ikke har blitt fortalt. Filmen går på kino fra 17. januar.

Annonse
Følg oss for nyheter, konkurranser og tips om filmer og serier!
Annonse