Det finnes 48 ferdige manus til George Lucas' skrinlagte Star Wars-serie
I nesten ti år jobbet Star Wars-skaperen George Lucas med en TV-serie som skulle hete Star Wars: Underworld. Han samlet inn noen av de beste manusforfatterne fra hele verden, og nesten 50 ferdige manus ligger på en hylle i Lucasfilm-arkivet. Vil vi noengang få mulighet til å se serien?
I 2005 kunngjorde George Lucas at han skulle lage en live action Star Wars-serie som skulle foregå mellom den originale Star Wars-trilogien og prequel-trilogien. I løpet av de neste årene kom det små dryss med informasjon om den ambisiøse serien, men helt siden Disney kjøpte Lucasfilm i 2012, har det vært helt stille.
Ronald D. Moore, som står bak seriene Battlestar Galactica og Outlander, var én av manusforfatterne som jobbet med serien, og i et nylig intervju med Collider Connected forteller han at forbausende mye arbeid ble lagt inn i serien, selv om den aldri ble produsert.
- Jeg var en av flere, de hadde samlet en haug med internasjonale forfattere… Vi møttes på Skywalker Ranch cirka hver sjette eller åttende uke. Vi jobbet med historier sammen, og så gikk vi hver til sitt for å skrive noen utkast og ta dem dem tilbake. George og vi satt oss ned og kritisere dem, og så skrev vi et nytt utkast og jobbet fram flere historier. Det var flott!
Serien er kjent under tittelen Star Wars: Underworld, men vi vet ikke hvilke karakterer som ville dukket opp, eller hvor handlingen foregår. Moore sier at serien hadde en episodisk struktur, men også skulle fortelle en overordnet historie.
- Jeg tror vi skrev noe sånt som 48 manus. Tanken var at George skulle skrive det endelige utkastet av alle manusene og få dem ferdig, og så skulle han gå avsted og finne ut hvordan det var mulig å produsere dem, fordi han ønsket å bruke nyskapende teknologiske hjelpemidler med CG og virtuelle sett og så videre.
George Lucas har alltid vært opptatt av hvordan ny teknologi påvirker filmproduksjon. For å gjennomføre effektbildene i den originale Star Wars-trilogien måtte han grunnlegge sin egen effektbedrift, Industrial Light and Magic, og Attack of the Clones er en av de første Hollywood-filmene som ble spilt inn på digitale kameraer, noe som nå er standard.
- Vi skrev manusene, og da sa George "OK, dette er nok for nå, og så kommer jeg tilbake til deg. Jeg vil se på alle produksjonstingene." Og så gikk tiden, og et år eller noe etter det, solgte han Lucasfilm til Disney.
Lucas ville at serien skulle være like actionfylt og storslått som Star Wars-filmene. Det er ikke enkelt å få til hvis man skal produsere 10-24 episoder i året.
- George sa bare "skriv dem så storslått dere vil, så finner vi ut av det senere." Så vi hadde egentlig ingen budsjettbegrensninger.
George Lucas snakket selv om hvor ambisiøs serien var. I 2011 fortalte han Attack of the Show at serien trengte enorme teknologiske framskritt for å bli virkeliggjort – han måtte redusere produksjonsbudsjettet med 90%!
- Den ligger på hylla. Vi har 50 timer. Vi prøver å finne en annen måte å lage film på. Vi ser etter en annen teknologi som vi kan bruke, som vil gjøre det økonomisk mulig å lage serien. Akkurat nå ser det ut som Star Wars-filmene. Men vi må finne ut hvordan vi kan lage det til omtrent en tiendedel av det filmene kostet, fordi det er TV. Vi jobber mot det, og vi fortsetter å jobbe mot det. Vi kommer dit før eller siden. Det er bare en veldig vanskelig prosess. Selvfølgelig, når vi finner ut av dette problemet, vil det dramatisk påvirke filmer, fordi spillefilmer koster mellom 250 og 350 millioner dollar. Når vi finner ut av dette, vil de kunne lage en spillefilm for 50 millioner dollar.
Det er ikke akkurat sånn film- og TV-landskapet har utviklet seg. Riktig nok har serier som Game of Thrones klart å lage 10 timer TV i året for cirka det samme budsjettet som hver av Star Wars-prequelene hadde, men den avsluttende Star Wars-episoden, The Rise of Skywalker, hadde et budsjett på skyhøye 275 millioner dollar.
Likevel har Lucas' jakt på ny teknologi hjulpet det nå Disney-eide Lucasfilm. Serien The Mandalorian, som vi i Norge får se når Disney+ blir tilgjengelig i september, er i stor grad spilt inn på ett innendørs sett med en diger LED-skjerm som dekker 270 grader av rommet. Den blir brukt til å vise spektakulære bakgrunner, og til å lyssette skuspillerne og rekvisittene. Dette var én av teknologiene Lucas var interessert i å bruke på Star Wars: Underworld.
Star Wars: Underworld er ikke den eneste Star Wars-serien som ligger på hylla. Flere ferdigstile sesonger av animasjonsserien Star Wars: Detours er visstnok ferdigstilt, men de har aldri blitt vist offentlig. Serien er produsert av teamet bak Robot Chicken, og fungerer som en parodi på Star Wars-universet.
I følge produsent og skuespiller Seth Green, ble 39 episoder ferdigstilt, i tillegg til 62 manus som var godkjent av Lucas og klare for produksjon. Serien skulle bli lansert i 2013, men Disney skrinla serien fordi de heller ville introdusere en ny generasjon fans for Star Wars gjennom en live action filmtrilogi.
Lucasfilm registrerte Star Wars: Detours som et varemerke i 2018, så det er mulig de har planer for å lansere episodene, før eller siden. De eier også alle rettigheter til Star Wars: Underworld-manusene, og kan filmatisere dem når som helst.
Strømmetjenesten Disney+ kommer til Norge i september, og da vil vi for første gang se en live action Star Wars-serie, The Mandalorian. Første sesong av The Mandalorian er allerede tilgjengelig i flere land, andre sesong er ferdig innspilt, og manusarbeidet er i gang på tredje sesong.
The Mandalorian kommer fra regissøren av Iron Man og Løvenes konge (2019), og følger Pedro Pascal (Narcos, Game of Thrones) i rollen som "en ensom revolvermann i ytterkanten av galaksen, langt vekk fra rekkeviddet til Den nye republikken".
Den neste Star Wars-serien etter det, blir en serie om Cassian Andor. Serien er beskrevet som en spionthriller, og følger Diego Luna som Cassian Andor fra Rogue One: A Star Wars Story, før handlingen i filmen. Roboten K-2SO (Alan Tudyk) skal også dukke opp, og det samme skal Stellan Skarsgård!
Det kommer også en serie om Obi-Wan Kenobi, med Ewan McGregor tilbake i hovedrollen. Den serien har blitt forsinket to ganger på grunn av manusproblemer, men Disney står fast ved at den er på vei!
Leslye Headland, serieskaperen bak Netflix-favoritten Russian Doll, skal lage en actionthriller-serie med elementer av kampsport, med kvinnelige karakterer i hovedrollene.