Ninjababy 06 – Blood and suffering.tif

Dette blir den norske filmvåren 2021

Filmweb
Publisert:
Sist oppdatert:
Følg oss:

11 norske filmer skal, etter planen, ha kinopremiere denne våren. Les mer om alle filmene her, og watchlist de filmene du gleder deg til!

Annonse

Flere norske kinoer holder for tiden stengt, men vi håper ting stabiliserer seg i løpet av våren 2021 – for det er mye å glede seg til på kino!

Denne våren kommer det, etter planen, 11 norke filmer på kino, og 20 flere norske filmer har premiere til høsten. 3 av vårens planlagte kinofilmer skulle egentlig ha premiere i 2020, men er utsatt, og det er mulig at flere av premieredatoene kommer til å endres i løpet av året.

7 av filmene denne våren er dokumentarfilmer. Kjersti Mo, direktør for Norsk filminstitutt, forteller at vi er inne i en gullalder for norsk dokumentar, og interessen er veldig stor!

- Ett lyspunkt i 2020 har vært at andelen norske filmer i kinobillettsalget endte opp på hele 35,6%, og vi håper at norske filmer også kan løfte kinoene i 2021.

Aksel (dokumentar)

Norgespremiere 5. februar

Supervention-regissørene Even Sigstad og Filip Christensen i Field Productions fulgte alpinisten i de siste fire årene av hans svært så innholdsrike karriere, som endte i 2019 etter totalt fem VM-gull, to OL-gull og like mange verdenscupseiere.

Filmen forteller historien om en av Norges største idrettsprofiler gjennom tidene, Aksel Lund Svindal. Filmen skildrer dramatiske hendelser i utforløypene, opp- og nedturer i livet utenfor bakken og kampen mot en kropp som sliter med å tåle belastningene.

Filmskaperne har vært ute etter å lage en film for alle, ikke bare sport-interesserte, om hvordan Svindal-familien gjør hverandre gode. Filmen ble spilt inn under de intense siste 3 årene av karrieren til Aksel.

Watchlist filmen her

Annonse

Prosjekt Z

Norgespremiere 19. februar

Prosjekt Z Dennis Storhøy (Zombie)

En norsk skrekkkomedie om en gjeng filmstudenter som tar med seg tre arbeidsledige skuespillere til et nedlagt motell i den norske fjellheimen for å lage zombiefilm. Deres fiksjon blir brått virkelighet når en ukjent skapning begynner å terrorisere filmsettet.

Filmen har en helt rå rolleliste, og vi gleder oss til å se Eili Harboe, Regina Tucker (bedre kjent som Myra), Jonis Josef, Vebjørn Enger, Iben Akerlie,Alexandra Gjerpen, Thea Sofie Loch Næss, Arthur Berning, Dennis Storhøi, Ole Christoffer Ertvaag og Laila Goody!

Henrik Martin Dahlsbakken (En affære, Gledelig jul) står bak denne skrekkomedien, der hele handlingen er dekket via FaceTime, bakomfilm og filmen inni filmen. Eili Harboe spiller regissøren av studentfilmen, mens Iben Akerlie, Dennis Storhøi og Arthur Berning spiller "seg selv" som arbeidsledige skuespillere.

Watchlist filmen her

Annonse

Ninjababy

Norgespremiere 26. februar

Ninjababy 07 – Rakel med striper.tif

Ninjababy er en norsk komedie om 23 år gamle Rakel, som først når hun er seks måneder på vei oppdager at hun ble gravid etter en lite romantisk one-night-stand. Rakel har aldri ønsket å bli mor, og reagerer med fornektelse, sinne og frustrasjon. «Den er en fucking jævla sneaky ninjababy, som bare tror den kan gjemme seg der inne og kose seg, og så snike seg ut ni måneder senere.»

Blant skuespillerne i filmen er Kristine Kujath Thorp (Den største forbrytelsen), Arthur Berning (Bølgen), Nader Khademi (Heimebane), Herman Tømmeraas (SKAM), Tora Dietrichson og Silya Nymoen, som kanskje er best kjent uten etternavn.

Filmen er en adaptasjon av tegneserieromanen "Fallteknikk" av Inga Sætre, og handler om hvor rart det er å ha et menneske voksende inni seg. Filmen kombinerer animasjon med live action, og Inga Sætre står selv for all animasjon i filmen!

Watchlist filmen her

Annonse

Uten filter (dokumentar)

Norgespremiere 12. mars

Uten filter

Hvordan er det å være ung i 2020? Det er et spørsmål det ikke finnes noe fasitsvar på, men i denne dokumentarfilmen har syv ungdommer og ett band har filmet seg selv i et år, i et forsøk på å dokumentere hverdagen. Ungdommene fra filmen håper den kan stå igjen som en slags tidskapsel, og forhåpentligvis være like aktuell om 100 år.

Filmen følger både opp- og nedturer, og publikum møter dem både hjemme på soverommet, på fest, audition, bandøving, kickboxingstevne, bursdagsfeiring, nyttårsaften – og i koronakarantene. Derfor er det passende at filmen har premiere på lockdown-dagen, 12. mars.

En av ungdommene fra filmen forteller at "videodagboka" fikk en ny verdi etter at regjeringen innførte sosial nedstenging i Norge:

- Det var fint også, man var liksom ikke helt alene. Man snakket på en måte til publikum som ser på i fremtiden.

Annonse

Watchlist filmen her

Generasjon Utøya (dokumentar)

Norgespremiere 12. mars

Fire unge kvinner som alle overlevde Utøya, og som likevel har valgt å fortsette sitt sterke politiske engasjement. De nekter å la seg skyte til taushet, og representerer en generasjon politikere som tør å kjempe for en bedre framtid.

22. juli-angrepene er de mest dramatiske hendelsene i norsk etterkrigshistorie, men holdningene til Breivik har overlevd ute i samfunnet. Filmen er et generasjonsportrett av en ungdomsbevegelse som vet at de ikke kan ta demokratiet for gitt.

Det har gått ti år siden angrepet skjedde, og filmskaperne bak denne dokumentaren mener det er et behov for å ha diskusjon og dialog på tvers av generasjonene.

Watchlist filmen her

Annonse

HAN

Norgespremiere 19. mars

Johannes Joner et al. looking at each other

Det sies at det mange kvinner frykter mest ved det motsatte kjønn, er å bli drept eller voldtatt. Spør du menn om det samme, er svaret å bli ledd av. HAN følger én gutt og to menn gjennom et døgn hvor de på hver sin kant av byen opplever sosiale og emosjonelle fall. Filmen stiller flere spørsmål rundt mannsrollen og menns aggresjon Er menn lettere krenkbare enn kvinner? Faller menn og gutter lettere utenfor i samfunnet? Handler menns aggresjon mot kvinner om å "miste ansikt?"

I den tragikomiske filmen møter vi skolegutten Harald, som higer etter anerkjennelse uten å bli sett verken av læreren eller hjemme. Arbeidsledige Eirik ydmykes på NAV, men ingen ser ut til å bry seg om det han vil si. Den anerkjente manusforfatteren Petter skal lage storfilm om Fridtjof Nansen, men blir kvotert ut og sliter med et mindreverdighetskompleks. Hvor mye press tåler de egentlig?

Alle hendelsene begynner med en liten hendelse som går mot en av mennene, og utvikler seg til en kjede som drar fram alt det verst menn har å by på.

Watchlist filmen her

Annonse

Gunda (dokumentar)

Norgespremiere 26. mars

a baby cow and its mother grazing

På en idyllisk gård følger vi grisen Gunda og hennes nyfødte grisunger. Vi blir også kjent med noen kuer og en kylling med ett bein som prøver å fly. Gunda er en sanselig, lavmælt og rørende dokumentar om dyras hverdagsliv.

Filmen er produsert av Joaquin Phoenix, og kommer fra regissør Victor Kossakovsky. Han har forsøkt å fortelle denne historien siden 1997, og forsøkte først å overbevise overbevise franske, tyske, engelske og danske produsenter, før han til slutt fikk napp hos norske Anita Rehoff Larsen.

Filmen, som ikke har musikk eller dialog, er spilt inn på Grøstad gård, og norske Egil Håskjold Larsen er fotograf. "Han har et fantastisk øye, og han gjør ingen feil," forteller regissøren. "Han skjønner alltid hva dyrene føler, så han reagerer aldri på noe de gjør."

Watchlist filmen her

Annonse

Gritt

Norgespremiere 26. mars

a woman with a white earring

Gritt er en uvanlig dedikert kvinne som en gang het Gry-Jeanette og vokste opp i en karismatisk menighet på vestlandet. I ung alder dro Gritt rett fra dramaskole til Hollywood, men møtte raskt veggen og endret kurs.

17 omflakkende år senere er hun tilbake i Oslo. Mens hennes tidligere studievenner gjør karrierer på Oslos teaterscener, brenner hun for å virkeliggjøre et stort, radikalt kunstprosjekt. Men det skorter på interesse og støtte.

Karakteren Gritt har blitt til gjennom et 12 år langt samarbeid mellom regissør Itonje Søimer Guttormsen og skuespiller Birgitte Larsen, og filmen er spilt inn "dokumentarisk", i virkelige miljøer, der Gritt møter folk som spiller seg selv. Gritt er valgt ut til hovedkonkurransen i filmfestivalen i Rotterdam, som den andre norske filmen noensinne.

Watchlist filmen her

Annonse

a-ha The Movie

Planlagt premiere denne våren

Bandet a-ha er en av Norges største eksportvarer, til tross for at alle de tre bandmedlemmene har store egoer, og vanskelig for å samarbeide. Co-regissør Thomas Robsahm ville egentlig lage en film om innspillingen av deres siste album i 2009, men gutta kom med sørgelige nyheter: Istedenfor å lage et siste album, skulle bandet oppløses. Thomas svarte "da snakkes vi når dere skal gjenforenes," og det gikk overraskende fort.

I 2015 ble a-ha gjenforent, og denne nye dokumentaren følger bandet tett over nesten fem år. Samtidig forteller filmen historien om hvordan tre unge gutter valgte å følge den umulige drømmen om å bli norske popstjerner - i utlandet.

Da "Take On Me" toppet Billboard-hitlista i 1985, gikk drømmen i oppfyllelse. Eller, gjorde den det? Bandet var ikke forberedt på verken hva som fulgte med suksessen, eller på gnisningene mellom de tre.

Watchlist filmen her

Annonse

Bortebane (dokumentar)

Norgespremiere 7. mai

a group of kids playing football

Vennskap, flørting, seire og tap - Norway Cup, verdens største fotballturnering for barn, setter ungdommene på pr��ve også utenfor fotballbanen. Filmen følger flere barn og unge fra hele verden gjennom cupen, fra de som sparer i åresvis for så å bli avvist på grensen, til de som får penger av pappa til å bo på hotell under cupen!

Filmen følger ikke nødvendigvis de beste lagene og spillerne på Ekeberg, og det var viktig for regissør Line Hatland å vise hvordan barn takler tap, i en verden der vi er opptatt av prestasjon og det å være best.

- Det er veldig søtt at alle tror de kommer til å vinne turneringen, men så begynner de å tape, og hvordan takler de det? Når vi har vist filmen ser vi at det er viktig for barn å se andre barn tape. Da kan man lære seg å takle det, og at man kommer ut på andre siden.

Watchlist filmen her

Annonse

Stol på meg (dokumentar)

Norgespremiere denne våren

Stol på meg

Kinodokumentaren Stol på meg handler om norske Waleed Ahmed, en karismatisk ung gründer som startet sitt eget selskap i en alder av 18 år, og fremsto som et unikt talent. Han oppfant en solcellelader til iPhone, og ble omtalt i media som "Norges Mark Zuckerberg", som førte til at han raskt fikk innpass hos politikere, diplomater og kongelige.

Kort tid inn i en karriere med storslåtte business-avtaler, dyre vaner og toppmøter ble Waleed arrestert av FBI, og dømt til 11 års fengsel for internasjonal svindel.

Filmskaperne har intervjuet FBI-agenter, amerikanske statsadvokater, Walids ofre, Trond Giske, Fabian Stang, Innovasjon Norge og Walids ungdomsskolelærer, men først og fremst følger filmen Walids histore, og blir et slags ungdomsportrett som skildrer en større fortellingen om tilhørighet, identitet, svindel og drømmer.

Følg oss for nyheter, konkurranser og tips om filmer og serier!
Annonse