Gard B Eidsvold i Quislings siste dager

Erik Poppes storfilm "Quislings siste dager" har fått sin første, bekmørke teaser

Filmweb
Publisert:

Gard B. Eidsvold spiller landssvikeren Vidkun Quisling, en av norgeshistoriens mest forhatte menn, i en ny storfilm signert Erik Poppe.

Annonse

Erik Poppe, mannen bak filmer som "Utvandrerne", "Kongens nei" og "Utøya 22. juli", har et nytt prosjekt underveis - og denne gangen er det fortellingen om "Quislings siste dager" som skal tas til det store lerretet.

Tittelrollen spilles av Gard B. Eidsvold, og i følge en pressemelding fra Paradox Film og SF Studios har vi et "fortettet innblikk i en psykologisk og klaustrofobisk kamp om sannhet, løgn, tro og tvil" i vente.

"Vi kommer tett på Vidkun Quisling i møte med sin sjelesørger Peder Olsen, gjennom fangenskap og rettssak, frem mot den endelige dommen og henrettelsen 24. oktober 1945", heter det videre.

Les også: Dette vet vi om Spielbergs "Band of Brothers"-oppfølger

a person in a black coat
SPILLER HOVEDROLLEN: Gard B. Eidsvold som Vidkun Quisling., Foto: Gard B. Eidsvold som Vidkun Quisling. Foto: Agnete Brun

Filmen er basert på omfattende research og unikt kildemateriale, blant annet dagboken presten Peder Olsen skrev fra sine dager som Quislings fortrolige i fengselet.

- Vidkun Quisling er en gåte for oss. Peder Olsens dagbøker viser at han kjempet en desperat kamp for å redde sitt liv og sitt ettermæle, at han sto på sitt, men i møtene med sin sjelesørger, på cella, ble han presset til bristepunktet, sier regissør Erik Poppe.

- Å tolke Quisling er en formidabel oppgave. Jeg er utrolig glad for at Gard sa ja til dette. Han har vært dypt dedikert til oppgaven og har kvaliteter som gjør at han trer skremmende godt frem som Quisling på det store lerretet. Det er ekstra gledelig for meg at skuespillerprestasjonene har blitt spesielt uthevet i alle tilbakemeldingene fra testvisningene vi har hatt, legger han til.

Den offisielle handlingen i filmen går som følger:

Annonse

Fem år med okkupasjon ender den 8. mai 1945. Gjenreisingen av nasjonen kan begynne, men først må siste kapittel skrives.

I en mørk celle på Akershus festning sitter han som hadde gjort det største sviket av alle; Vidkun Quisling. Nå skal han stilles til ansvar for sine handlinger og uhyrlighetene nazismens ideologi førte til. Men først skal han møte sjelesørger og prest Peder Olsen. Kan presten, som selv er merket av krigens brutalitet, klare å hjelpe mannen som var på fornavn med Hitler selv, til sjelefred? Er landsforræderen i stand til å angre?

I tillegg til Eidsvold, får vi se Anders Danielsen Lie i rollen som Peder Olsen, Lisa Loven Kongsli som Olsens kone og Lisa Carlehed som Maria Quisling. Manuset er ført i pennen av Anna Bache-Wiig og Siv Rajendram Eliassen etter en historie av Ravn Lanesskog, basert på en idé av Stig Svendsen og Finn Gjerdrum.

I tillegg til den kommende kinofilmen, er det også produsert en TV-serie som blir tilgjengelig på TV2. Lanseringsdatoen for serien er foreløpig ikke offentliggjort.

Se filmens aller første teaser øverst i artikkelen, og plakat og bilder fra filmen under.

"Quislings siste dager" får premiere på kino 13. september 2024 - legg til filmen i din huskeliste her

Quislings siste dager - Plakat
Foto: Teaser plakat
a man in a suit and tie talking to another man in a suit
Foto: Gard B. Eidsvold som Vidkun Quisling. Foto: Agnete Brun
a group of people in uniform walking down a street
Foto: Gard B. Eidsvold som Vidkun Quisling. Foto: Agnete Brun
a man holding a gun
Foto: Gard B. Eidsvold som Vidkun Quisling. Foto: Agnete Brun
a person in a uniform
Foto: Gard B. Eidsvold som Vidkun Quisling. Foto: Agnete Brun
Annonse