Forskere: Skrekkfilmer kan være bra for din psykiske helse
Kan en reise inn i skrekkens bekmørke verden tilby mer enn mareritt og redsel? Ja, sier forskere.
Kroppen er krøllet under teppet, hjertet banker i brystet, og øynene er låst på skjermen i frykt og spenning. Skrekkfilmer gir oss ofte en emosjonell berg-og-dalbane-opplevelse. Men hva om vi fortalte deg at disse grufulle filmene, tilsynelatende laget for å gi deg mareritt, faktisk kan ha positive effekter på din psykiske helse?
- Det er er en del forskning på dette innen psykologi, men jeg tror det som hovedsakelig er avdekket, er at det er en fordel å øve på frykt i tankene sine, sier Matthew Strohl, assisterende filosofiprofessor ved University of Montana og forfatter av "Why It's OK to Love Bad Movies", til nyhets- og kulturssiden Salon.
Han legger til:
- Du kan oppnå en type avstand fra frykten. Du kan få en følelse av kontroll over den gjennom denne typen eksponeringsterapi, ved å gjentatte ganger sette seg selv i en situasjon der du må engasjere deg i den (frykten). Men fordi det foregår i en fiktiv kunstnerisk kontekst, har du en følelse av kontroll.
Les også: Denne skrekkfilmen er så grotesk at folk spyr og besvimer på kino
LAGD FOR Å SKREMME: Karakteren Art the Clown i "Terrifier 2" fikk mange til å forlate kinosalene i fjor høst.
Salon har også pratet med Frank T. McAndrew, som er professor i psykologi ved Knox College og har studert hvordan enkelte steder kan skremme livskiten av folk. Han utdyper vitenskapen bak hvordan skrekkfilmer kan fungere som et redskap i møtet med behovet for å bli skremt.
- Det er på en måte støpt i oss. Vi liker historier. Vi liker å lære gjennom andre menneskers erfaringer, sier han.
- Vi lærer verdifulle leksjoner som kan være ganske kostbare å tilegne seg på egenhånd. Vi trekkes mot skrekkfilmer og skrekkopplevelser, fordi ved å se andre mennesker håndtere skumle ting, kan vi mentalt øve på strategier som vil gjøre oss bedre på å håndtere det selv i fremtiden. Hvis jeg ser hva som skjer med noen som blir forfulgt av en seriemorder, og feilene de gjør, kan jeg kanskje unngå dem selv i fremtiden.
McAndrew legger til at "for våre forfedre lønnet det seg å lære fra andres erfaringer". Det å se skrekkfilm i dag fungerer i utgangspunktet på samme måte, selv om folk kanskje ikke gjør det bevisst.
Professoren understreker likevel at det ikke bare handler om instinkt, men også "den følelsesmessige reaksjonen vi får".
- Vi får det adrenalinkicket. Vi får spenningen. Vi liker enhver spennende film som har mye action. Vi får hjertene våre til å løpe, og vi har en slags følelsemessig oppevelse som vi synes er tilfredsstillende, sier han.
- Nå synes jo noen at det er mer tilfredsstillende enn andre, men uansett gjør vi det ikke bare fordi vi vil lære noe. Man kommer ut av det med den samme følelsen som etter kjøreturer i fornøyelsesparker.
Så, neste gang du setter deg ned for å se en skrekkfilm, husk at du kanskje gjør mer for din prykiske helse enn du trodde. Det er bare å omfavne marerittene og la dem lyse opp veien til indre styrke og forståelse... kremt.