Sammenstilling av tre bilder; Emma Watson, J.K. Rowling og Daniel Radcliffe.
Foto: NTB

J.K. Rowling tilgir ikke Radcliffe og Watson: - De kan spare unnskyldningene

Filmweb
Publisert:
Sist oppdatert:

Forfatteren har antydet at hun ikke vil tilgi "Harry Potter"-skuespillerne for å ha kritisert hennes syn på transpersoner.

Annonse

Det er ikke til å stikke under en stol at "Harry Potter"-forfatter J.K. Rowling har gjort seg upopulær de siste årene. Britens holdninger til transpersoner har fått mange til å se rødt, og kritikerne vil betegne henne som "transfobisk" - noe hun selv benekter.

Onsdag kommenterte 58-åringen en ny rapport om kjønnsbekreftende behandling for barn på X (tidligere Twitter), og anklaget samtidig sine kritikere for å ha "heiet frem det som nå ser ut til å være alvorlig medisinsk feilpraksis".

Ifølge Tv2 er rapporten utført av barnelegen Hilary Cass, som i korte trekk stiller seg kritisk til den stadig økende bruken av såkalte pubertetsblokkere, medisiner som utsetter kjønnsmodningen. I kjølvannet av rapporten har det britiske helsevesenet besluttet å stramme inn resept-reglene for slike medikamenter betydelig.

Siden Rowling postet sine første kontroversielle tweets i 2020, har mange valgt å ta avstand fra både henne og det berømte trollmannsuniverset hun står bak. Flere har påpekt at Rowlings kommentarer overhodet ikke stemmer overens med det hun i mange år formidlet via "Harry Potter"-franchisen - som beskrives som "et trygt miljø for alle, hvor empati og kjærlighetens kraft er de største kreftene i bevegelse".

Annonse

Også skuespillere fra "Potter"-filmserien, blant andre Daniel Radcliffe (34) og Emma Watson (33), har uttrykt sin uenighet med Rowling - og vist sin fulle støtte til transsamfunnet. Stjernene har derimot aldri delt sitt syn på kjønnsbekreftende behandling for barn.

På Rowlings post, har en følger svart henne "Venter bare på at Dan og Emma skal gi deg en veldig offentlig unnskyldning... trygg på at du vil tilgi dem".

Det ser imidlertid ikke ut til at det blir noen gledelig forsoning med det første.

"Det er ikke trygt, dessverre. Kjendiser som kurtiserte en bevegelse som har til hensikt å undergrave kvinners hardt opparbeidede rettigheter, og som brukte plattformene sine til å heie på kjønnsskifte for mindreårige, kan spare unnskyldningene sine", svarer Rowling blant annet.

Annonse

Til tross for at Rowling har vært i hardt vær for sine meninger, står hun ikke uten støttespillere. Tidligere "Potter"-kollega Helena Bonham Carter (57), kjent som Bellatrix Lestrange i filmserien, gikk i november 2022 ut mot fenomenet "cancel-culture", og forsvarte samtidig forfatteren.

- Det har blitt tatt til det ekstreme, og folk dømmer så hardt. Hun har lov til å ha sin mening. Alle har sin egen traumatiske fortid og utvikler holdninger fra det traumet. Du må respektere hvor folk kommer fra og deres smerte. Du trenger ikke være enig i alt, det ville vært sinnsykt og kjedelig. Hun mener det ikke agressivt, hun sier bare noe ut ifra sine egne opplevelser, sa Carter.

Annonse