Joaquin Phoenix falt pladask for den norske grisen Gunda
Joker-skuespilleren ble så rørt av den norske dokumentaren "Gunda", at han gikk rett inn som medprodusent.
Regissør Viktor Kossakovsky film, som blant annet følger en norsk grisemor og hennes grisunger på nært hold, vises søndag under Berlinalens nye konkurranseseksjonen Encounters, og er også med i konkurransen om en dokumentarfilmpris.
Men allerede nå har "Gunda" skapt sensasjon – gjennom å få "Joker"-stjernen med på laget for den videre lanseringen av filmen.
Joaquin Phoenix er en profilert dyrerettsaktivist, som blant annet pushet på for å gjøre Oscar-gallaen kjøttfri. Til Screen Daily uttaler han at den norske dokumentaren "er en film av dyptgående betydning og kunstnerskap" – og roser Victor Kossakovsky for måten hans skildring av dyrenes eksistens går under huden på en måte som overvinner skillene mellom artene.
– Den filmen er oppkalt etter vår Gunda, som ble flasket opp her da moren døde, forteller daglig leder Trude Viola Antonsen i Grøstadgris til NTB.
Les også: Jurassic World: Regissøren deler bilde av nyfødt dino-robot
Ungene til pølser
Hun opplyser at deler av filmen ble innspilt på Grøstad gård i Undrumsdal i Vestfold, der de driver med økologisk frilandsgris. Og mens Gunda selv fremdeles lever i beste velgående, er ungene hennes fra filmen for lengst spist.
– Vi driver kjøttproduksjon på en god måte, og det la vi aldri skjul på – det visste regissøren godt, sier Antonsen, og legger til:
– Vi synes nok det er rart at filmen får en medprodusent som er imot kjøttproduksjon.
Ifølge filmens norske produsent, Anita Rehoff Larsen i produksjonsselskapet Sant & Usant, er Joaquin Phoenix klar over at "Gunda" er innspilt hos en kjøttprodusent.
– Han er med først og fremst for filmens artistiske kvalitet og synliggjøring av underrepresenterte stemmer, skriver hun i en epost til NTB.
– Spennende
Antonsen hos Grøstadgris forteller at filmselskapet kontaktet gården og spurte om de kunne filme grisers atferd.
– Det syntes vi var spennende at noen ville gjøre!
Hun sier til NTB at gården er den første og eneste i landet som holder på i så stor skala, der alle grisene går ute og lever naturlig – den tiden de lever.
– Vi sørger for at de har det bra hele veien, fra fødsel til slakt, og det synes vi er helt ålreit blir vist i filmen. Åpenhet er veien å gå: At det er en transparent produksjon, uansett om det er inne- eller utedrift, sier hun til NTB.
Og Gunda da, selve filmstjernen i Berlin?
– Hun er dronningen på Grøstad, og går rundt her og surrer her på gården. Hun blir seks år til sommeren, og er blitt så svær at vi ikke lar henne få flere unger.
Les også: Trump gjorde narr av Oscar-vinner Parasite: - Hva f*en er det?
Til premieren
Ifølge Norsk filminstitutt, som ga "Gunda" produksjonstilskudd og lanseringsstøtte, griper regissør Kossakovsky "hjertevarmt inn for å omkalibrere vårt moralske univers ved å vise oss dyrene som individer".
Videre i omtalen heter det: "I et dypdykk i dyrenes liv, som leves til det fulle i nød og lyst, akkurat som vårt, blir det utenkelig at ikke menneskeheten snarest gjennomfører de radikale endringene som må til for å stanse vår omfattende grusomhet mot dem og vår tankeløse nedslakting av dem".
Daglig leder for Grøstadgris er stolt av Gundas rolle i filmen, og forteller at en av sønnene til grisebonde Gry Beate Knapstad, Kristoffer Knapstad, reiser ned til Berlin for å være til stede på verdenspremieren søndag.
– Vi hadde aldri drømt om at den skulle nå så langt!
Det er ikke bare Joaquin Phoenix som har latt seg begeistre: Også filmskaperen Paul Thomas Anderson har sett filmen allerede, og kaller den for "en film å bade i", melder IndieWire.
– Den er strippet ned til kun de essensielle elementer, uten noen innblanding. Det er det vi alle bør strebe etter som filmskapere og publikum – bilder og lyd satt sammen for å fortelle en mektig og dyp historie uten hastverk.