Slik begikk de det største kuppet i engelsk historie
Premiereklare "Siste kupp" er filmatiseringen av den sanne og spektakulære historien om ranet på Hatton Garden.
(artikkelen er sponset av Manymore Films)
Påsken 2015. Hatton Garden i bydelen Camden i London. Vanligvis en av de travleste områdene i den engelske hovedstaden, men pga. høytiden er det stille og rolig. Samtidig feirer jødene Pesach - også kalt jødisk påske. Derfor er det usedvanlig rolig farvann i Hatton Gardens vanligvis så urolige sjø. Nesten helt dødt. Om ikke lenge går stedet i historiebøkene som åsted for tidenes største kupp i Storbritannia.
Les mer om "Siste Kupp", se trailer og kjøp billetter her.
Pensjonister på innbruddstokt
Hatton Garden er Londons gullsmed-vugge. Her finner du alt av sølv, diamenter og edelstener fordelt på flere titalls butikker. Mange av butikkeierne benytter Hatton Garden Safe Deposit, en bankbokstjeneste, for å oppevare juvelene sine. Et perfekt bytte, tenker John Collins (75), Terry Perkins (67), William Lincoln (60), Daniel Jones (59), Carl Wood (59) og Hugh Doyle (49). Sekskløveret planlegger et storslått kupp, angivelig mens de drikker øl på Castle pub i Nord-London. De fire førstnevnte er erfarne kriminelle og leder showet.
Engelsk presse har senere omtalt dem som Mr Ginger, Mr Strong, Mr Montana, The Gent, The Tall Man og The Old Man.
Holdt på i over to døgn
Kvelden 2. april ankommer tyvene bankboks-lokalet. 75-årige Collins ved hjelp av rutebuss og honnørkort. Banden klarer å koble ut en heis, før de tar seg ned heissjakten som fører til hvelvet i kjelleren av Hatton Garden Safe Deposit. Og her starter grovarbeidet. Gjengen har med seg et Hilti DD350 diamant-kjernebor på 35 kilo, vinkelsliper og kubein, hvilket de bruker til å ta seg gjennom flere dører mot hvelvet. Hvelvet - som skjuler omtrent tusen sikkerhetsbokser med smykker, juveler og private verdisaker.
Boringen av selve hvelvet, en 50 centimeter tykk forsterket betongmur, tar angivelig flere timer. Samtidig må kjeltringene sørge for strøm til boret, samt vann slik at det ikke går varmt. Arbeidet tar slutt natt til søndag 5. april - litt over to døgn etter at de startet. To dager til skal gå før politiet blir kontaktet om innbruddet. Tyvene kommer seg unna med verdier til rundt 210 millioner kroner. Cirka 70 av dem har aldri kommet til rette.
Fanget og straffet
I underkant av ett år etter det spektakulære ranet er banden blitt arrestert og ffått sin dom i retten. Lederne Collins, Jones, Perkins og Reader erklærte seg skyldig og fikk alle syv års fengselsstraff. Det samme gjorde Wood. William Lincoln på sin side fikk seks år. Hugh Doyle fikk to.
Ukjent "mesterhjerne" på rømmen
Men. Det var ikke over. For det viser seg at gjengen opererte med syv medlemmer, hvorav en person aldri er blitt funnet. Det eneste beviset for vedkommendes eksistens og medvirkning er bildene fra et overvåkningskamera. Politiet kaller ham "Basil" og har utlovet en dusør. Teorien er at Basil var en innsidemann - en som kjente hvelv og bedrift fra innsiden og hjalp tyvene.
Det florerer mange ulike teorier om hvor Basil er blitt av. De mest populære er at han skjermes av russisk mafia, at han blir jaget av dusørjegere, at han har venner i politiet som har hjulpet med å skjule ham eller at han er på rømmen i Panama.
Filmen om dette ekstraordinære ranet, "Siste Kupp", går på kino fra 28. juli.
Les mer om "Siste Kupp", se trailer og kjøp billetter her.