Squid Game

2021: Dette var årets beste serier

Filmweb
Publisert:
Sist oppdatert:
Følg oss:

2021 er snart over, så vi har oppsummert serie-høydepunktene fra det siste året.

Annonse

For tiden består Filmwebs redaksjon av Herman Arneberg Johnsen og Erlend Lundgård. Vi ser på serier rett som det er, og har samlet 27 av våre favorittserier fra 2021 – i en helt vilkårlig rekkefølge.

Har du fått med deg alle? Hvis ikke er det bare å ta en tur til din nærmeste strømmetjeneste!

Les også: De 10 beste filmene fra 2021

Annonse

The Beatles: Get Back

The Beatles: Get Back

De siste tre årene har Ringenes herre-regissør Peter Jackson samlet og sett gjennom og restaurert store mengder tidligere upubliserte Beatles-opptak, og nå kan vi høste fruktene av Jacksons arbeid: Dokumentarserien The Beatles: Get Back gir et unikt og intimt innblikk i noen av de siste dagene til historiens største band.

Beatles-opptakene er digitalt restaurert av Jacksons VFX-team med den samme teknologien som han brukte til å rense opp i og fargelegge scener fra første verdenskrig i dokumentaren They Shall Not Grow Old, som kom på kino i 2018.

En av seriens største trekkplaster er at vi endelig får se bandets siste opptreden sammen i sin helhet! Den improviserte og sagnomsuste minikonserten på taket til Apple Corps i London har lenge kun vært tilgjengelig i bruddstykker.

Annonse

Midnight Mass

Midnight Mass

Mike Flanagan, mannen bak moderne skrekk-klassikere som The Haunting of Hill House og The Haunting of Bly Manor er tilbake med en ny serie som forhåpentlig vis skremmer vettet av deg! Et isolert katolsk øysamfunn opplever mirakuløse hendelser – og skremmende tegn – når en karismatisk, mystisk ung prest ankommer øya.

Midnight Mass er en spennende og engasjerende skrekkserie med et digert karaktergalleri du virkelig blir investert i, og hele serien bygger spenning mot en spaktakulær og bekmørk avslutning.

Annonse

The Good Place sesong 4

Kristen Bell spiller Eleanor Shellstrop, en kjip og vanskelig dame som på mystisk vis har havnet i The Good Place etter et plutselig dødsfall, i denne ambisiøse komiserien. Hun vet hun ikke hører hjemme her. Men gjør egentlig de andre innbygerne det?

I USA ble The Good Place avsluttet i januar 2020, men det var først i år vi nordmenn kunne strømme avlutningen, der menneskeheten har blitt gitt én siste sjanse til videre eksistens. Eleanor og resten av gjengen må gjøre de nyankomne til bedre mennesker i løpet av ett år. Hvis ikke, er det snipp snapp snute for alt liv på jorda.

Annonse

Squid Game

Squid Game

Vi var dumme nok til å ikke omtale Squid Game blant ukas beste nye serier da den kom. Netflix slipper godt over hundre koreanske serier hvert år, og vi ble ikke overbevist av traileren til at denne var nevneverdig bedre enn snittet.

Så feil går det an å ta! Squid Game er ikke bare en av årets beste serier, men kanskje den største suksess-serien til Netflix noensinne! Den voldelige og engasjerende serien handler om et kriminelt undergrunnsnettverk som samler 456 desperate mennesker og får dem til å konkurrere i dødelige leker fram til én av dem overlever, og stikker av med 45,6 milliarder won – rundt 350 millioner kroner.

Historien er ganske forutsigbar, men det stoppet verken oss eller særlig mange andre fra å binge hele serien på en kveld!

Annonse

Only Murders in the Building

Hva skjer når tre svært ulike naboer og true crime-fantaster finner sammen etter en beboer i leilighetskomplekset de bor i blir funnet død under mystiske omstendigheter? De går naivt til verks med å løse mordgåten, selvsagt, samtidig som de fortløpende lager sin egen true crime-podcast om det.

Trioen vi møter består av ingen ringere enn Steve Martin, Martin Short og Selena Gomez, og dynamikken deres er grunn nok til å få med seg denne lettbeinte krimkomedieserien.

Annonse

Pørni

Henriette Steenstrup i Pørni

Henriette Steenstrups selvskrevne humordrama handler om Pernille, eller Pørni blant venner, en alenemamma og barnevernsansatt med en hverdag som er like kaotisk som følelseslivet hennes.

Foreldrene hennes har slått opp fordi pappa kom ut av skapet som homofil, og svogeren hennes har blitt lam fra livet og ned etter en ulykke som tok livet til søsteren hennes, og Pørni må ta over omsorgen for nevøen. Pørni er stresset, sliten og har ikke tid til å ta traumene eller følelsene innover seg, samtidig som hun skal slukke alle andres branner.

Pørni er en varm og hysterisk morsom serie som har triste og vonde øyeblikk, samtidig som den alltid bevarer energi og optimisme.

Annonse

Foundation

Apple slo på stortromma med denne episke scifi-serien basert på Isaac Asimovs (du vet, han med robotlovene) klassiske og mest populære verk, den omfattende bokserien "Foundation".

Serien starter med matematikeren Hari Seldon, som utvikler en slags algoritme som kan spå fremtiden, og fremtiden den spår lover ikke godt for det herskende galaktiske imperiet. Imperiet ledes av en trio med kloner av det galaktiske imperiets første keiser, Kleon, som mildt sagt ikke setter pris på at noen hevder de kan forutse deres undergang.

Derfra tar serien oss videre på en reise gjennom mange hundre år, som følger gruppen med mennesker som følger Hari Seldons ord og forsøker å lage et grunnlag for den menneskelige sivilisasjons overlevelse.

Liker du sci-fi kommer du til å like Foundation. Her er det mangefasetterte og interessante karakterer pakket inn i en velprodusert pakke med gode digitale effekter og nydelig kostymedesign.

Annonse

Small Axe

Small Axe, Lovers Rock

Letitia Wright (Black Panther) og Star Wars-stjerna John Boyega er blant skuespillerne i den mørke BBC-serien Small Axe fra Steve McQueen (12 Years a Slave), som er dedikert til George Floyd. Serien består av fem mer eller mindre frittstående filmer som foregår i London på seksti-, sytti- og åttitallet, og skal fortelle hver sin historie om situasjonen for svarte karibere i Storbritannia.

BBC omtaler serien som en "antologi på fem filmer", og flere av filmene har blitt valgt ut til prestisjetunge filmfestivaler som Cannes og New York Film Festival i fjor.

Annonse

Sigurd fåkke pult

Steinar Klouman Hallert i Sigurd fåkke pult sesong 2

2021 har kanskje ikke vært tidenes beste år, men året som har gått har i det minste bydd på hele to sesonger av humorserien Sigurd fåkke pult. Steinar Klouman Hallert (Thelma) spiller Sigurd, som fortsatt bare har pult én gang i livet når sesong 2 begynner, men som så mange ganger før går ikke ting helt Sigurds vei.

På en fest utnytter en jente seg av døddrukne Sigurd, som i ettertid må innse at overgrep slett ikke er det samme som puling.
I løpet av den hakket dystrere sesongen prøver Sigurd, Trym og Tuva å håndtere situasjonen, følelsene og den vedvarende frustrasjonen.

Med enda en kilo mental baggasje virker drømmen om pulings mer uoppnåelig enn noen gang, men våte drømmer kan også bli virkelighet.

I den tredje sesongen tar både samfunnet og Sigurds liv en brå vending. Som en slags alternativ virkelighet-versjon av pandemien vi lever i, er Sigurd fåkke pult-verdenen preget av et annet verdensomspennende krise: Alle chattene på Messenger har blitt lekket på nettet, og hvem som helst kan søke opp hva andre har skrevet!

Erlend fra Filmweb streamingguide møtte Steinar Klouman Hallert og Erlend Mørch for å snakke om overgrep, spionutstyr, hårvekst og hvorfor de var det åpenbare valget til å lage den norske incel-serien. Se intervjuet her!

Annonse

The White Lotus

The White Lotus

Denne satiriske HBO-serien foregår på The White Lotus Resort & Spa, et eksklusivt feriested på Hawaii. Serien ble til så fort pandemien slo inn, og alle HBOs innspillinger ble stanset på ubestemt tid. Serien er en bekmørk komedie om de rike, vellykkede og i all hovedsak hvite menneskene som tar seg inn på luksushotellet, bygget på et hellig strandområde, og alle de mørke hemmelighetene de bærer på.

Kanalen spurte serieskperen Mike White (Enlightened) om han hadde noen ideer som kunne spilles inn på et pandemistengt hotell, under strenge smitteverntiltak, å fort som mulig. White satte seg ned, og skrev på et par måneder denne serien, som følger gjester og ansatte i løpet av en uke.

Blant de arbeidsledige skuespillerne som ble med på laget er Murray BartlettConnie BrittonJennifer CoolidgeAlexandra DaddarioFred HechingerJake LacyBrittany O'GradyNatasha RothwellSydney Sweeney og Steve Zahn.

Annonse

Sex Education sesong 3

Emma Mackey og Asa Butterfield i Sex Education

Netflix’ Sex Education har vært et fargerikt og friskt innslag i streaming-verdenen siden første sesong ble sluppet tidlig i 2019, og nå er den veldig morsomme og frilynte serien om elevene og lærerne på Moordale Secondary School inne i sin tredje sesong.

Sex Education sesong 3 fortsetter i samme spor som de to foregående sesongene, og viser tenåringers (og noen voksnes) kaotiske følelsesliv på en usminket og ærlig måte. I denne tredje sesongen møter vi nye og gamle karakterer som sliter med alt fra kjønnsidentitet til kjønnsorgan-komplekser, og den alltid ulmende romansen mellom Otis og Maeve blusser opp igjen.

Dette er en serie som får deg til å le og gråte om hverandre, og sementerer posisjonen sin som en av de aller beste seriene for unge voksne!

Annonse

Succession sesong 3

Verdens verste familie er tilbake! Denne HBO-serien følger familien Roy, bestående av det rike mediekonglomerat-overhodet Logan Roy, og de fire barna hans, som driver en iherdig maktkamp for å ta over "familiebedriften" Waystar RoyCo. De kranglevorne medlemmene av Roy-klanen kjemper med nebb, klør og machiavellianske metoder for å sikre selskapet og forme veien det skal ta videre.

Særlig i andre halvdel av den tredje sesongen spisser dramaet seg til, noe som har resultert i noen av de tristeste og beste episodene i serien så langt. Denne gjengen er dømt til å bevege seg i sirkler, forbli kjipe mennesker og gjøre de samme feilene om og om igjen, og vi skal komme tilbake for å gumle det opp.

Annonse

Post Mortem: Ingen dør på Skarnes

Denne norske thriller-serien av Harald Zwart og Petter Holmsen er en artig liten perle av en serie som kanskje ikke helt fikk den oppmerksomheten den fortjente da den kom på Netflix i høst. Serien gir oss svar på det vi regner med alle andre også lurer på: Hva hadde skjedd om det var vampyrer i den lille bygda Skarnes i Sør-Odal kommune?

Post Mortem handler om Live (Kathrine Thorborg Johansen), som blir funnet antatt død på et jorde i Skarnes. Når hun senere våkner opp på obduksjonsbordet til rettmedisinsk institutt, begynner riktignok flere spørsmål å melde seg. Og varmt menneskeblod begynner plutselig å virke veldig fristende...

Annonse

It's a Sin

Da Russell T Davies skapte humorserien Queer as Folk på slutten av nittitallet, var det viktig for han å unng�� det store temaet i alle andre framstillinger av skeive menn på den tiden: HIV/AIDS. Davies følte det var på tide at skeiv kultur kunne bevege seg videre fra den tragiske fortiden.

Mer enn tjue år senere følger han opp kultserien med dette dramaet, som følger en gruppe homofile menn og deres liv i tiåret mellom 1981 og 1991, da epidemien herjet som verst. De er fast bestemt på å leve livet fullt ut, til tross for dødstrusselen som henger over dem.

I likhet med forgjengeren, utforsker It's a Sin de lettbeinte og varme sidene av miljøet – tilhørigheten og livsgleden mange unge menn følte for første gang da de flyttet til London og fant en slags familie med andre skeive utstøtte – men vi får også se all motstanden karakterene møter.

Annonse

Den underjordiske jernbanen

Moonlight-regissør Barry Jenkins står bak denne ambisiøse alternativ virkelighet-miniserien basert på den sanne historien om den underjordiske jernbanen, som i vår virkelighet ikke var en jernbane i det hele tatt, men et nettverk av hemmelige ruter og trygge hus som slaver på 1800-tallet i USA benyttet seg av for å rømme nordover fra slaveriet i sørstatene.

I Den underjordiske jernbanen, derimot, ER den underjordiske jernbanen akkurat hva det lyder som: Et nettverk bestående av jernbanetunneller, lokomotiv og konduktører.

Denne ti timer lange miniserien viser de vonde realitetene fra slaveritiden, samtidig som den tar oss med til et rikt forestilt landskap med magisk realisme. Den storslåtte og påkostede serien gjør ting vi aldri har sett på TV tidligere!

Annonse

Rådebank sesong 2

Sjur Vatne Brean i Rådebank sesong 2

NRK-serien om kompisgjengen som råner rundt i Bø slapp sin andre sesong i slutten av januar. Serieskaper Linn-Jeanethe Kyed, som ble Oscar-nominert for kortfilmen Tuba Atlantic og siden har skrevet for Børning-filmene og Heimebane, skrev sesong to allerede før første sesong, og henter inspirasjon både fra eget liv og historier fra hjemfylket.

Sivert drømmer om å komme inn på ingeniørstudiet på NTNU og er fast bestemt på å ta den siste sommeren med gjengen helt ut. Det ser ut til at verken politikere eller mangel på penger skal kunne stoppe han. Sesongen tar en brå vending halvveis gjennom, og ender opp som noe av det sterkeste vi har sett i norsk drama for ungdom!

Erlend fra Filmweb streamingguide møtte Maja Christiansen og Sjur Vatne Brean fra Rådebank for å snakke om den dramatiske sesongen. Se intervjuet her!

Annonse

Solar Opposites

Rick and Morty-skaperen Justin Roiland har laget enda en skrudd animasjonsserie for voksne, med samme helsprø humor og bisarre karakterer. Serien handler om "en romvesen-familie fra en bedre verden som må søke tilflukt midt i USA. De er uenige om dette er forferdelig eller kjempebra."

Vi er i hvertfall enig med oss selv om at Solar Opposites er kjempebra.

Annonse

What If…?

Denne animerte antologiserien på Disney+ gir oss svarene på spørsmålene vi stiller oss selv når vi ser på Marvels superheltserier og filmer, som "hva om The Avengers hadde blitt til zombier?" eller "hva om det var T’Challa som ble Star Lord?". Takket være den omnipotente "The Watcher" hopper vi fra en dimensjon av multiverset til et annet, en hendig mekanikk for å kunne gjøre absolutt hva som helst innenfor Marvel-universet uten konsekvenser for resten av Marvels filmer og serier.

Det er gøyalt og interessant å se Marvel-universet bli utforsket på denne måten, og tankeeksperimentene er et friskt pust og en lite selvhøytidelig måte å se karakterene du elsker slik du ikke kjenner dem fra før av.

Annonse

Maxitaxi Driver

maxitaxi

Steinar Sagen er på sitt aller beste som maxitaxisjåføren Jan Egil i denne kritikerroste NRK-serien. Jan Egil er det nærmeste definisjonen på stakkarslig man kommer: Pornoavhengig, dvask og fastboende i mammas sokkelleilighet, men livet hans tar en brå vending når han ved et uhell rygger over Nadia, en nattevakt på McDonalds på rømmen fra en rufsete fortid.

Maxitaxi Driver er en sår, morsom og varm fortelling om ensomhet og kjærlighet, med et glitrende manus (blant annet skrevet av Erlend Loe), timing like presis som et sveitsisk armbåndsur og en haug med nydelige biroller spilt av et kobbel med sykt flinke folk.

Annonse

For All Mankind sesong 2

For All Mankind

Denne realistiske sci-fi-serien kommer fra produsentene av Battlestar Galactica og Fargo, og foregår i en alternativ virkelighet der Sovjetunionen landet den første mannen på månen, og romkappløpet fortsatte med nye, enda mer ambisiøse mål!

For All Mankind trykker på alle de riktige knappene hos oss som ofte tar oss selv i å undre hvordan verden kunne sett ut om romkappløpet ikke fislet ut, og er en bunnsolid produksjon som setter romkappløpet som bakteppe for en dramaserie som belyser viktige temaer som rasisme, homofiles rettigheter, psykisk helse og rusmisbruk.

Seriens andre sesong er satt ti år etter handlingen i første sesong, og viser oss et alternativt 80-tall med utstrakt bruk av el-biler, videotelefoner og andre teknologiske nyvinninger det utvidede og velfinansierte romkappløpet har sørget for.

Annonse

Sweet Tooth

Denne DC-produserte Netflix-serien er verdt en titt eller ti! Serien finner sted ti år etter epidemien "The Great Crumble", som har herjet med verden og ledet til barn som blir født mye del menneske og litt del dyr.

Ett av disse barna er Gus, som har gevir som en hjort, og som bor i en hytte i skogen i skjul for mennesker som mener hybridbarna er årsaken til epidemien. Én dag møter han einstøingen Jepperd, og sammen setter de ut på en reise på tvers av Amerika. Eller det som gjenstår av det, i hvertfall.

Serien er full av fargerike og sprø karakterer, og er en fin fortelling om annerledeshet, hvordan frykt for det ukjente og menneskets vilje til å overleve kan få oss til å gjøre de grusomste ting. Som for eksempel å jakte ned og drepe barn fordi de har horn på hodet.

Annonse

Invincible

Invincible

Robert Kirkman (The Walking Dead) står bak tegneserien denne superheltserien er basert på. Vi møter Mark Grayson, den 17 år gamle sønnen til Omni-Man, verdens mektigste superhelt. Mark begynner etterhvert å få superkrefter selv, men lærer at arven etter Omni-Man ikke er så heroisk som han først trodde.

Invincible føyer seg inn i rekka med hypervoldelige serier om hvordan superhelter kan være forferdelige folk bak den polerte trikot-fasaden sin, som Watchmen og The Boys. Her er det mye animert blod og gørr fra karakterer som spilles av en rekke kjente, og ikke minst veldig flinke, skuespillere.

Annonse

Reservation Dogs

Reservation Dogs

Denne humorserien er skapt av Sterlin Harjo og Taika Waititi, begge med urinnvåner-bakgrunn, og handlingen finner sted i et urbefolkningsreservat i Oklahoma. Der møter vi fire ungdommer som er villige til å gjøre hva som helst for å skrape sammen nok penger til å starte et nytt og bedre liv i California.

Den underfundige og varme serien introduserer oss for noen av de beste skuespillerne vi aldri har hørt om i nydelig skrevne roller, og vi gleder oss allerede til fortsettelsen.

Yellowjackets

Denne kritikerroste serien begynner i 1996, når jentefotballlaget Yellowjackets er på vei for å konkurrere i et nasjonalt mesterskap i et privatleid fly betalt av en velstående forelder.

Lykken deres snur brått når flyet deres kræsjer i en skog, og det tar 19 måneder før de overlevende blir funnet. 25 år frem i tid møter vi flere av de overlevende og familiene deres, og sakte men sikkert males det et dystert bilde av det som skjedde i kjølvannet av den skjebnesvangre flystyrten.

Melanie Lynskey, Juliette Lewis og Christina Ricci er formidable i denne gradvis villere serien, som du definitivt burde få med deg.

Hawkeye

Jeremy Renner og Hailee Steinfeld i Hawkeye

Den nyeste serien fra Marvel Studios dreier seg om Hawkeye, bueskytteren som er spilt av karakterskuespilleren Jeremy Renner i hele fem Marvel-filmer. Men han er ikke seriens eneste Hawkeye – Oscar-nominerte Hailee Steinfeld spiller nemlig den andre hovedrollen i serien, som Kate Bishop.

Serien er, i større grad enn noen annen Marvel-produksjon, basert på én tegneserie: Hawkeye-seriene som ble skrevet av Matt Fraction fra 2012.

Clint Barton har reist til New York for å se en keitete Captain America-musikal på Broadway med barna sine, men når han oppdager at en kriminell gjeng fra hans egen fortid er ute etter 22 år gamle Kate Bishop, må han sende barna hjem for å hjelpe nykommeren. Klarer de to å komme seg unna knipen før julaften?

I Think You Should Leave sesong 2

I Think You Should Leave with Tim Robinson

Absurd humor har hatt trange kår på TV og streaming de siste årene. Mens kokko memekultur infiltrerer Reddit, YouTube og sosiale medier, har komiseriene blitt rolige, mørkere og mer dramatiske. I Think You Should Leave med Tim Robinson er motgiften – en skrudd sketsjeserie du definitivt burde se!

Hver eneste episode av andre sesong byr på minst én sketsj som Erlend lo så mye av at han måtte trykke på pause for å ta igjen pusten – til tross for at han satt helt alene på rommet sitt.

Loki

Wunmi Mosaku og Tom Hiddleston i Loki

Marvel Studios har kommet på banen som serie-studio i år, med fire nye serier hittil, og den spennende Hawkeye-serien får dessuten premiere før året er omme. Loki er et vilt tidsreise-eventyr med alles favorittskurk i hovedrollen. Tom Hiddleston er tilbake i serien, og handlingen tar utgangspunkt i Lokis aller siste scene fra Avengers: Endgame.

Når gjengen reiser tilbake i tid til rett etter angrepet i New York City på slutten av den første Avengers-filmen, mister de kontroll over tesserakten, og Loki, som er lenket fast og klar til å bli fengslet i Åsgard, bruker den til å forsvinne fra situasjonen.

Så fort Loki prøver å reise i tid for å slippe unna situasjonen sin, havner han hos den tungt byråkratiske organisasjonen TVA (Time Variance Authority), som jobber for å passe på at tid og rom fungerer som de skal. De vil egentlig utslette denne "avvikende" versjonen av Loki, men en mellomleder spilt av Owen Wilson bestemmer seg for at narreguden kan komme til nytte på deres oppdrag gjennom verdenshistorien!

Dette blir starten på en leken, spennende og overraskende følelsesladd miniserie som utforsker Lokis handlingsmønster og tilsynelatende narsissisme, samtidig som vi får være med på elleville eventyr gjennom utallige dimensjoner.

Følg oss for nyheter, konkurranser og tips om filmer og serier!
Annonse