Hele historien om Zack Snyder’s Justice League
Tidenes mest etterlengtede, mest omtalte og definitivt dyreste director’s cut er endelig ute i verden – kan the Snyder Cut leve opp til de skyhøye forventningene?
Superheltfilmen Justice League (2017) fikk en slapp mottakelse fra både fans, anmeldere og publikum. Lenge har fans hatt lyst til å se regissør Zack Snyders foretrukne versjon av filmen – han forlot nemlig produksjonen av den påkostede storfilmen, et halvt år før premieredatoen.
Den fire timer lange nyversjonen Zack Snyder's Justice League har møtt blandede kritikker. Aftenpostens Asbjørn Slettemark trillet en sekser og mente filmen har gått "fra makkverk til mesterverk", og Robbie Collin fra The Telegraph gir toppscore og påpeker at filmen "deler en vag form og en håndfull sentrale scener med forgjengeren, men alt lander annerledes."
Brorparten av anmelderne er ikke like positive, men konsensus ser ut til å være at filmen er bedre, mer ambisiøs og mer personlig enn den halvparten så lange versjonen som endte opp på kino for tre og et halvt år siden.
Men hvordan endte vi opp her? Historien om Justice League-innspillingene er en av de merkeligste historiene i underholdningsbransjen. Stikkordene inkluderer en familietragedie, anklager om rasisme og maktmisbruk, interne etterforskninger, tre runder med restopptak, konspirasjonsteorier og tech-indistriens inntog i Hollywood.
Dette er historien om the Snyder Cut
For ti år siden, i oktober 2010, ble Zack Snyder annonsert som hjernen bak DCs tegneseriefilmer. Snyder fikk stor kreativ frihet til å forme verdenen da han regisserte de to første filmene i det såkalte "DC Extended Universe". Supermann-filmen Man of Steel ble godt mottatt, mens oppfølgeren Batman v Superman: Dawn of Justice fikk tyn for å være lang, humørløs og for å legge for mye vekt på hint til framtidige oppfølgere, heller enn å fortelle sin egen historie.
Mens hans tredje DC-film, Justice League, var under innspilling, lovte Warner Bros.-sjefene og filmens produsenter at filmen skulle være mer "håpefull og optimistisk". Ben Affleck og manusforfatterne bak Avengers, Wonder Woman og Lego Batman-filmen bidro med nye scener underveis i innspillingen, for å bevege filmen bort fra gravalvoret til Batman v Superman.
Under innspillingen av Justice League opplevde Snyder en enorm familietragedie: Den 20 år gamle datteren hans, Autumn, tok sitt eget liv. Produksjonen hadde allerede vært konfliktfylt, og regissøren orket ikke lenger stå i de tunge kampene.
Etter tre år med arbeid leverte regissøren en fire timer lang, uferdig versjon av filmen, som fikk elendige tilbakemeldinger fra filmens produsenter og Warner Bros-sjefene. Han lagret sin foretrukne versjon av filmen, i svart-hvitt, uten endelig musikk eller visuelle effekter, på en harddisk, og gikk hjem.
Regissørbytte og restopptak
Alle amerikanske filmer med gigantbudsjett gjennomgår restopptak, der produksjonsteamet plukker opp bilder de ikke rakk å filme under innspilling, og spiller inn andre versjoner av scener som ikke fungerte optimalt.
Da Zack Snyder trakk seg fra restopptakene til Justice League, fikk regissør Joss Whedon (The Avengers) i oppgave å skrive nye scener, regissere restopptakene og ha regi gjennom resten av klippeprosessen.
Det skulle vise seg at restopptakene til Justice League var veldig omfattende – de varte i hele to måneder, og heller ikke denne delen av innspillingen gikk knirkefritt.
Henry Cavill spilte inn Justice League-restopptakene samtidig som han var med i Mission: Impossible – Fallout, og Paramount nektet han å barbere barten sin. Derfor har Supermann en merkbart dataanimert overleppe i flere scener fra restopptakene.
Da Justice League endelig kom på kino, ble fans skuffet. Filmen, som en gang hadde vært nesten fire timer lang, var klippet ned til to timer, og tonen i filmen svingte kraftig mellom tungt drama, quips og vitser, og bombastisk action.
Tidenes mest intense fankampanje?
Zack Snyder og enkelte andre medlemmer av Justice League-crewet har hevdet at Snyder ferdigstilte en versjon av filmen som bare manglet enkelte visuelle effekter og lydmiks. I nesten to år drev fans kampanjen #ReleaseTheSnyderCut, i håp om at Warner Bros. skulle gi ut Zack Snyders versjon av filmen, og de fikk støtte fra flere av skuespillerne i Justice League.
Det var bare ett problem: "the Snyder Cut" fantes egentlig ikke. Ikke i noen sammenhengende, ferdig form. Snyder hadde satt ammen en grovklipp av sine opptak til filmen, som ble vist for studiosjefene før han forlot prosjektet, men filmen manglet visuelle effekter, musikk, og alle involverte var enige i at filmen trengte restopptak, som de fleste storfilmer går gjennom.
Gjenopplivet av strømmeplattform
Den amerikanske strømmetjenesten HBO Max annonserte i fjor at de skulle bruke 30 millioner dollar på å ferdigstille "the Snyder Cut".
I utgangspunktet var det ikke planlagt å spille inn noen nye scener til "the Snyder Cut", men siden har HBO Max og Zack Snyder snudd – Ben Affleck (Batman), Henry Cavill (Supermann), Gal Gadot (Wonder Woman), Ezra Miller (The Flash) og Ray Fisher (Cyborg) gjort restopptak i fjor høst. Men de nye restopptakene var ikke så omfattende som noen trodde:
- Folk tror stadig at vi filmet så mye. Vi filmet bokstavelig talt én scene, bare én ekstra scene. Vi spilte inn i tre dager. Det er alt. Det er det vi filmet.
Det forteller Zack Snyders kone og produsent Deborah Snyder i et intervju med podcasten Lightcast.
Den nye scenen og de omfattende nye visuelle effektene (2 650 nye effektbilder, ifølge Deborah Snyder) har resultert i at budsjettet til "the Snyder Cut" har gått helt opp til 70 millioner dollar. Til sammenligning hadde filmen Joker (2019) et budsjett på 55 millioner dollar.
Les også: Trakasserte tenåringsjenter - nå blir han ditcha fra Zack Snyders zombiefilm
Alvorlige anklager mot Snyders erstatter
Ray Fisher, som spilte Cyborg i DC Comics-filmen Justice League, har hevdet på Twitter at Joss Whedon oppførte seg "grovt, krenkende, uprofesjonelt og helt uakseptabelt" på filmsettet, og at filmens produsenter og ledelsen i Warner Media snudde det blinde øyet til situasjonen.
I august hevdet Fisher at DC Entertainment-president, Chief Creative Officer og Justice League-produsent Geoff Johns innkalte skuespilleren til sitt kontor for å "bagatellisere" hans forsøk på å varsle om hendelsene, og at produsenten kom med en "en tynt tilslørt trussel mot karrieren hans."
Warner Media har gjennomført en etterforskning av påstandene til Fisher. I desember ble etterforskningen ferdigstilt, og konklusjonene førte til "avhjelpende handling". Ray Fisher har fortsatt ikke beskrevet nøyaktig hva som skjedde, og vi vet heller ikke nøyaktig hva etterforskningen har ført til.
I november forlot Whedon den kommende HBO-serien The Nevers, som har vært under innspilling en god stund, der han var serieskaper og produsent. Whedon forklarte at han forlot prosjektet på grunn av utfordringer fra COVID-19-pandemien, men det er mulig oppsigelsen var et av de "avhjelpende handlingene" til Warner Media, som både eier DC Films og HBO.
HBO Max kommer til Norge
Strømmetjenesten HBO Max, som har finansiert den nye versjonen av filmen og skal lansere den i USA, tilbyr HBOs programmer, de fleste av Warner Bros' filmer og serier, og et enormt lass med nye produksjoner. Initiativet til strømmetjenesten ble tatt da Warner Bros. ble kjøpt av telekommunikasjonsgiganten AT&T.
HBO Max samler filmer og serier fra de mange selskapene under WarnerMedia-paraplyen. På tross av navnet HBO Max, er ikke strømmetjenesten en del av HBO – HBO og HBO Max er to forskjellige selskaper eid av WarnerMedia. Dette byr på hodebry for amerikanerne, og spørreundersøkelser som The Hollywood Reporter har gjennomført viser at folk har liten kjennskap til den nye strømmetjenesten.
Les også: Warner Bros. lanserer alle sine 2021-filmer på kino og streaming samtidig
HBO Max skal erstatte HBO Nordic i Norge i løpet av 2021, men det er fortsatt uklart når det skiftet skal ta sted, og vi har ikke hørt noe som antyder at Warners kinofilmer skal slippes på strømmetjenesten i Norge. Inntil videre er serier fra HBO Max strødd utover ulike strømmetjenester i Norge. For eksempel går HBO Max-serien Love Life med Anna Kendrick på TV 2 Sumo i Norge, mens Search Party går på NRK TV og Doom Patrol går på HBO Nordic.