Joel Kinnaman med Filmweb-mikrofon

Svensken erobret Hollywood – nå skal han spille Harry Holes rival

Filmweb
Publisert:

Den kommende krimserien på Netflix gir oss en intens duell i en versjon av Oslo ispedd 5% Gotham City. Regissøren av Exit har funnet en Hollywood-svenske til rollen som Tom Waaler.

Annonse

Netflix har endelig avslørt hvem som skal spille de tre hovedrollene i krimserien Jo Nesbøs Harry Hole, basert på de berømte bøkene om politietterforskeren med samme navn.

I hovedrollen som Harry Hole finner vi Tobias Santelmann, og Pia Tjelta spiller Harrys store kjærlighet, Rakel Fauke. Mest spennende er det likevel at svenske Joel Kinnaman har landet rollen som den korrupte politimannen Tom Waaler – Harrys erkerival gjennom første sesong.

Bodde i Oslo som 19-åring

Kinnaman (44) er kjent fra internasjonale serier som Altered Carbon og For All Mankind, samt nyinnspillingen av RoboCop fra 2014.

Da Filmweb møtte den jetlaggede skuespilleren på Holes stamsted Restaurant Schrøder i Oslo, var han full av entusiasme. Han har nemlig bodd i Oslo tidligere, som 19-åring. "Jeg hadde ingen penger, jobbet på Ringnes bryggeri og sopet snø fra tak i Oslo," forteller Joel, som utelukkende har jobbet i engelskspråklige filmer og serier det siste tiåret.

- Jeg husker at da jeg flyttet til USA tok det nesten 4–5 år før jeg begynte å føle meg kreativ i det engelske språket, på samme måte som jeg følte det på svensk. Men nå som jeg har jobbet med teksten og begynt å spille hjemme, har alt strømmet tilbake. Det føles deilig å kunne spille på svensk igjen.

Annonse

"Det er virkelig mulig å diagnostisere han"

Rollen som Tom Waaler gir Kinnaman muligheten til å utforske en karakter med komplekse psykologiske lag. "Det er en kjempemorsom karakter å spille. Jeg får jobbe med psykologiske diagnoser, og det er virkelig mulig å diagnostisere han"​​, forklarte Kinnaman.

Regissør Øystein Karlsen (Exit) forteller at han pushet for å få Joel tilbake til Skandinavia for å spille rollen som Tom Waaler.

- Waaler er jo en veldig god politimann, samtidig som han nok er litt sosiopat, samtidig som han skal se veldig bra ut og kunne føre seg bra i en dress og han må kunne utstråle kulde men slå kjapt over til varme, og jeg tror at Joel besitter absolutt alle de egenskapene på én gang, in spades.

Annonse
Tobias Santelmann i promobilde for Jo Nesbøs Harry Hole
Foto: Francisco Munoz/Netflix

5% Gotham City

Jo Nesbø er serieskaper for serien, og første utkast av manus ble levert for over to år siden. Han forklarte på pressekonferansen at bøkene foregår i en eventyrversjon av Oslo, som er "95% Oslo og 5% Gotham City"​​. Øystein Karlsen forklarte videre at serien skal male to parallelle bilde av byen:

- Den vakre delen av Oslo som vi har utenfor vinduene nå, hvor alt er klorofyll og blomster, er nå glitrende hav. Når mørket faller på, er det mer et slags downtown Detroit, og dualiteten mellom de to universene er litt slik som samfunnet vårt er i ferd med å bli.

En intens første sesong

Serien, som er ni timer lang, er basert på den femte boka i serien, "Marekors", men inkluderer også elementer fra "Rødstrupe" og "Sorgenfri". Den første sesongen vil fokusere på konflikten mellom Harry Hole og Tom Waaler. Gjennom hele første sesong går Harry i strupen på sin mangeårige fiende, den korrupte politietterforsker.

Innspillingen av serien starter 23. mai. "Akkurat nå gleder jeg meg bare til å komme i gang med opptakene," sa Tobias Santelmann i en pressemelding. "Det skal bli en sann glede å få jobbe sammen med hele denne gjengen."

Jo Nesbøs Harry Hole kommer på Netflix i 2026.

Annonse