Kids in crime sesong 2: "Synes seerne skal få lide"
Vi møtte skuespillerne og serieskaperen bak Kids in crime, som endelig er tilbake med sin andre sesong.
Kids in crime er tilbake med en ny sesong, og stemninga er mer intens enn noensinne. Serien, som har blitt en seerfavoritt på TV 2 Play, skildrer ungdomsmiljøet i Sarpsborg tidlig på 2000-tallet. I sesong to står Monica og hennes kamp i sentrum.
Da vi spurte Jakob Oftebro, som spiller Freddy Hælvette, om han er involvert i alle ledd i produksjonen, smilte han.
"Alle ledd vet jeg ikke om jeg er med i," forteller 38-råingen. "Men jeg synes det er veldig gøy å være med å forme karakteren."
Serieskaper og regissør Kenneth Karlstad legger ikke skjul på at de to opplever gnisninger, men beskriver dem som "rett type gnisninger."
"Jeg synes det var gøy at første gang vi så han, at det var med et ordentlig smell," utdyper Oftebro. "Så jeg fikk vel skrevet inn en sånn liten scene med noe samuraisverd og sånn, som ikke egentlig var i manus. Så det var gøy! Hadde bare lyst til å slåss litt."
Søkte som statist – fikk hovedrolle
Sesong 2 utspiller seg høsten 2001. Freddy er borte, og Monica, spilt av Lea Myren, er i en stadig desperat jakt etter rus. Hun har mistet kontrollen, og ender opp hos bestemoren Lissy – som nulltoleranse for narkotika.
Samtidig åpner det seg en mulighet for Monica til å skaffe store mengder hyppere gjennom Freddy og Tommy.
Wenche Bjerke (58) spiller Monica sin bestemor Lissy. Hun har ingen tidligere skuespillererfaring, og fikk rollen etter å ha søkt som statist.
"Jeg har aldri gjort noe som dette før," sier Bjerke. "Jeg lært mye om meg selv, ikke minst."
Hun så den første sesongen på bakgrunn av en slags Sarpsborg-stolthet. "Hvis du kan kalle det for en stolthet, med alt det innebærer i serien," ler hun til Filmweb.
Veldig glad i å tøffe seg
Kids in crime er en bekmørk og rå serie. Da vi spurte Kenneth Karlstad om han får dårlig samvittighet overfor seerne og skuespillerne, lo han rått: "Jeg synes de skal få lide," sier han.
"Det er bare de ekte, mest hardbarka folka som skal få se det her. De som ikke tåler det, får bare skru av. Det går helt fint," konstaterer serieskaperen, før han mildner litt.
Flere av skuespillerne har kjent på utfordringene som følger med å spille ut er så brutalt univers.
"Det er veldig tungt," forteller Lea Myren, som spiller Monica. "Det er veldig sårt, men også veldig fint på en måte, å få lov til å fortelle en historie som jeg vet veldig mange har gått gjennom selv."
Følte på indre skam
"Det har blitt blitt spesialiteten min å spille ting som er tungt og trist og vanskelig," konstaterer Martin Øvrevik, som spiller Pål Pot.
For han har veien til denne sesongen vært ekstra krevende. Mellom innspillingene av sesong 1 og 2 ble han utsatt for en alvorlig ulykke, der han brakk ryggen og begge hælene.
"Ja, det er flaks at jeg kan gå," sier Øvrevik, "men det kan jeg."
Jakob Oftebro, derimot, føler seg ikke spesielt tynget av tematikken i serien. "For meg er jo dette en av de gøyeste jobben jeg har gjort noen gang," smiler han.
Kristian Repshus, som spiller Tommy, var det vanskeligst å forholde seg til at familien skulle se serien.
"Jeg tror det er vanskelig for folk som kjenner meg veldig godt å se meg spille karakterer som har det så vondt," forteller Lea Myren, som gråt mye da hun øvde inn replikkene sammen med moren sin.
Startet som "Sarpsborgs svare på Exit"
Ideen til Kids in crime startet som røverhistorier blant venner. Karlstad og hans medforfatter Audun hadde et opptak der to kompiser som satt i en sofa og delte røverhistorier fra den kriminelle undergrunnen i Sarpsborg.
En produsent så potensiale i fortellingene og ba dem klippe det sammen til en presentasjon de sendte til TV 2, og responsen kom umiddelbart. Karlstad sier lattermildt at han lovte kanalen "Sarpsborgs svar på Exit."
Kristian Repshus, som egentlig er fra Enebakk, fikk ikke med seg at han skulle snakke østfold-dialekt da han sendte inn sin audition-video for serien.
"Da takket jeg egentlig nei," forteller han, men Kenneth ba han komme inn likevel, og ble blåst av banen.
Går ikke an å fake
"Dialekta er utfordrende, for jeg har lyst til å naile det," forteller skuespilleren, som sier han satt i måneder og terpet: "Pål Pot, Pål Pot, Pål Pot," for å få det til å sitte.
Lea Myren beskriver seg selv som en veldig fysisk skuespiller, og forteller at noe av det beste med rollen som Monica er å spille rusa. Hun beskriver hvordan hun utforsker forskjellige nyanser i karakterens bevegelser og kroppsspråk, avhengig av hvor høy Monica er, og om hun er stresset, redd, eller i abstinenser.
"Å jobbe med nyanser i det fysiske spillet synes jeg er utrolig gøy," sier hun, og forteller at hun har sett på flere timer med YouTube-videoer som research.
Jakob Oftebro har også et varmt forhold til seriens særegne estetikk. "Det går ikke an å fake den sveisen der."
En trojansk hest med tung tematikk
Kids in crime er ikke bare en serie om ungdomsopprør – den tar også opp en tabubelagte deler av norsk historie. Serieskaperen forteller at sesong 2 dykker dypere inn i statens behandling av tater-/romani-folket, basert på en historie de kjente til fra en lokal tater i Sarpsborg.
"Det er et skikkelig mørkt kapittel i norsk historie som ingen har snakket om," konstaterer Jakob. "Å gjøre det i en sånn type serie er ganske modig."
"Vi leste faktisk den historien når vi skrev sesong 1, men vi skjønte at her må vi dedikere en hel sesong for å peke lys på det," sier Kenneth, som beskriver at sesongen er en slags trojansk hest: "Vi håper det er litt dynamitten i sesong 2, at vi gjennom en så kødden serie tar opp en så alvorlig tematikk."
Hele sesong 2 av Kids in crime er tilgjengelig på TV 2 Play nå.