To sidestilte bilder av skuespiller Daniel Radcliffe og og Harry Potter-forfatter J.K. Rowling
Foto: NTB

Daniel Radcliffe om Rowlings uttalelser: - Det gjør meg egentlig veldig trist

Filmweb
Publisert:

"Harry Potter"-forfatter J.K. Rowling ba nylig sine kritikere, inkludert Daniel Radcliffe og Emma Watson, om å "spare unnskyldningene". Nå svarer Radcliffe på utsagnet.

Annonse

Daniel Radcliffe (34) har helt siden J.K. Rowling postet sine første kotroversielle tweets i 2020, uttrykt sin uenighet med forfatteren - og vist sin fulle støtte til transsamfunnet.

I et fersk intervju med The Atlantic, via Deadline, fortalte skuespilleren at Potter-forfatterens kommentarer går hardt inn på ham.

- Det gjør meg egentlig veldig trist, fordi jeg ser for meg personen jeg traff, gangene vi møttes, bøkene hun skrev og verdenen hun skapte, og for meg er alt det så dypt empatisk, forklarte han.

I midten av april, kommenterte forfatteren en ny rapport om kjønnsbekreftende behandling for barn på X (tidligere Twitter). Rapporten stilte seg i korte trekk kritisk til den stadig økende bruken av såkalte pubertetsblokkere, medisiner som utsetter kjønnsmodningen. I denne sammenheng anklaget 58-åringen sine kritikere for å ha "heiet frem det som nå ser ut til å være alvorlig medisinsk feilpraksis".

Annonse

På britens post, svarte en følger henne: "Venter bare på at Dan og Emma skal gi deg en veldig offentlig unnskyldning... trygg på at du vil tilgi dem".

("Potter"-skuespiller Emma Watson (33) har også stått på transsamfunnets side i Rowling-kontroversen. Det skal sies at verken hun eller Radcliffe har delt sitt syn på kjønnsbekreftende behandling for barn, eller har gitt uttrykk for at de ønsker å unnskylde seg overfor forfatteren.)

Noen gledelig forsoning var Rowling derimot ikke klar for.

"Det er ikke trygt, dessverre. Kjendiser som kurtiserte en bevegelse som har til hensikt å undergrave kvinners hardt opparbeidede rettigheter, og som brukte plattformene sine til å heie på kjønnsskifte for mindreårige, kan spare unnskyldningene sine", svarte Rowling blant annet.

Annonse

I intervjuet med The Atlantic fikk Radcliffe spørsmål om hva han tenker om Rowlings krasse kommentar.

- Jeg vil fortsette å støtte rettighetene til alle LGBTQ-personer, og har ingen flere kommentarer utover det, svarte han.

Stjerna hadde også en beskjed til kritikerne som mener han er utakknemlig for mulighetene forfatteren har gitt ham.

Annonse

- Jo (Rowling), "Harry Potter"-bøkene ville åpenbart ikke ha skjedd uten henne, så sannsynligvis ville ingenting i livet mitt ha blitt slik det ble uten den personen. Men det betyr ikke at du skylder noen andre det du virkelig tror på resten av livet, sa han.

Til tross for at Rowling har vært i hardt vær for sine meninger, står hun ikke uten støttespillere. Tidligere "Potter"-kollega Helena Bonham Carter (57), kjent som Bellatrix Lestrange i filmserien, gikk i november 2022 ut mot fenomenet "cancel-culture", og forsvarte samtidig forfatteren.

- Det har blitt tatt til det ekstreme, og folk dømmer så hardt. Hun har lov til å ha sin mening. Alle har sin egen traumatiske fortid og utvikler holdninger fra det traumet. Du må respektere hvor folk kommer fra og deres smerte. Du trenger ikke være enig i alt, det ville vært sinnsykt og kjedelig. Hun mener det ikke agressivt, hun sier bare noe ut ifra sine egne opplevelser, sa Carter.

Annonse