Erik Poppe har laget Quisling-film: "Det hastet å gjøre det"
Den norske storfilmen Quislings siste dager kommer fra regissøren av Kongens nei og Utøya 22. juli. "Hvorfor gi Quisling en stemme, og hvorfor gjøre det akkurat nå, det føler jeg er nesten helt åpenbart," konstaterer han. Nå kan du se den på kino til halv pris!
Filmweb møtte regissør Erik Poppe sammen med skuespiller Gard B. Eidsvold, som har fått rollen som en av norgeshistoriens mest forhatte menn, og svenske Lisa Carlehed, som spiller Maria Quisling i filmen.
Poppe har jobbet med filmen lenge, og startet researcharbeidet allerede i 2003. Han gjorde intervjuer med mennesker som hadde kontakt med Quisling, både i NS, i fengselet og under rettssaken etter krigen. Likevel var det først flere år senere at den avgjørende inspirasjonen kom på plass.
"Vendingen kom da jeg fikk presentert dagboken skrevet av presten som samtalte med Quisling i fengselet," sier Poppe. Denne dagboken åpnet opp et nytt perspektiv på fortellingen om Quisling. "Det ble på en måte et slags innsyn i Quislings sinn, hva han tenkte, og en anledning til å være tett på han fram mot dødsdommen og henrettelsen."
Quislings siste dager går på kino nå. Kjøp billetter til filmen her!
Veldig smigret og veldig glad og litt redd
Gard B. Eidsvold fikk hovedrollen i filmen etter at regissøren ble "blåst av banen" av hans rolletolkning. "Jeg har hatt virkelig lyst til å jobbe med han lenge, fordi jeg har sett han gjøre mye teater, og jeg har også sett han i film, naturligvis, men ikke den store sentrale hovedrollen," forteller Poppe.
For Eidsvold var det en skremmende oppgave. "Det er jo en gullsjans for en skuespiller, men også en stor fallhøyde," innrømmer Eidsvold. Han forteller at rollen krevde både fysisk og emosjonell investering, og at han måtte tilby sine "innerste sjelelige omkostningsrom" for å gjøre karakteren rettferdighet.
Samtalene mellom Quisling og presten, spilt av Anders Danielsen Lie, danner kjernen i filmen. Eidsvold går med på at rolletolkningen hans er teatralsk, men med en gradvis avkledning. "Det var som om han ble mindre og mindre pompøs jo lenger ut i filmen vi kom," forklarer han.
Hadde ikke trodd hun kunne spille Maria Quisling
For svenske Lisa Carlehed, som spiller Maria Quisling, var språket en utfordring – Maria ble født i Ukraina, og snakket norsk med ukrainsk aksent. Hun var 22 år gammel da hun møtte og giftet seg med Vidkun Quisling.
"Vi er ikke så like hverandre," sier Carlehed om karakteren sin. Hun fant inngangen gjennom relasjonen mellom Maria og Vidkun. "Jeg kunne finne Maria i at hun var en kvinne som elsket og sto ved sin mann."
"Det var nesten hastverk"
Da filmen ble annonsert møtte den umiddelbart sterke reaksjoner fra publikum, særlig på sosiale medier, hvor mange uttrykte sinne over ideen om å lage en film om Vidkun Quisling.
Men for Poppe var timingen for å lage filmen uhyre viktig. "Det var nesten hastverk," sier han, og legger til at han ser paralleller mellom Quislings tid og dagens verdensbilde. "Vi lever i en tid akkurat nå, hvor verden ser helt spesiell ut. Det er statsledere og ledere som tar seg så til rette, som herjer med folk."
Poppe beskriver Quislings siste dager som en film som både speiler fortiden og bærer tydelige trekk fra dagens samfunn.
Quislings siste dager går på kino nå. Kjøp billetter til filmen her!
Quislings siste dager er en Kinoklubb-film, og medlemmer kan se den på kino til halv pris! Det samme tilbudet gjelder for blant andre One Life, Fly Me to the Moon og den norske Cannes-vinneren Armand. Les mer om kinoklubben, og meld deg inn, her!