Joaquin Phoenix og Lady Gaga som Joker og Harley Quinn i Joker: Folie à Deux
Foto: Warner Bros. Pictures

Alt vi vet om storfilmen "Joker: Folie à Deux"

Filmweb
Publisert:
Sist oppdatert:

Til høsten kommer årets mest etterlengtede film på kino, og vi har selvfølgelig samlet alt du trenger å vite om den.

Annonse

Hva betyr tittelen "Joker: Folie à Deux"?

Det ble for enkelt med "Joker 2" gitt. "Folie à deux" er fransk og kan oversettes til "Galskap for to"... som gir hundre prosent mening basert på det vi vet om filmen.

Når lanseres "Joker: Folie à Deux"?

"Joker: Folie à Deux" har norgespremiere på kinoer over hele landet 4. oktober - nøyaktig fem år etter lanseringen av den første filmen.

Annonse

Hvem har regissert "Joker: Folie à Deux"?

Kun én regissør kunne ha tatt på seg jobben med å regissere "Joker"-oppfølgeren, og det er selvfølgelig Todd Phillips - mannen bak originalen. Phillips og Warner Bros.-ledelsen begynte å diskutere mulighetene for en oppfølger knappe to måneder etter lanseringen av "Joker" (oktober 2019), og siden har prosjektet utviklet seg slag i slag.

Sommeren 2022 kom bekreftelsen på at filmfortsettelsen var på vei, da Phillips delte to bilder på Instagram. Et av manusets forside, som røpet oppfølgerens tittel, og et av Joaquin Phoenix med en sneip i kjeften og manuset i fanget. Om verden var ekstatisk? Hell yes.

Annonse

Til tross for at Phillips i utgangspunktet var fast bestemt på at "Joker" skulle forbli én enkeltstående film, lot han seg (ikke overraskende) overtale til å lede Gotham-reisen videre. Filmen spilte inn mer enn én milliard dollar på verdensbasis, og kapret både Oscar-statuetter, anmeldernes lovord og en ihuga fanskare. En oppfølger var rett og slett ikke til å unngå, og forhåpentligvis vil den levere på forgjengerens nivå.

Hvem har skrevet manuset til "Joker: Folie à Deux"?

Talentfulle Todd Phillips er ikke bare "Joker"-filmenes regissør, han har også skrevet manuset til de to filmene. Riktignok i samarbeid med Scott Silver ("8 Mile", "The Finest Hours"), men likevel.

Phillips har god erfaring med regi/manusforfatter-komboen, da han har nailet dette på flere tidligere prosjekter som "War Dogs", "Starsky & Hutch" og "The Hangover"-filmene.

Annonse

Er "Joker: Folie à Deux" en musikal?

Nei. Eller... Filmen er ikke en ren musikal, men ifølge IGN har Todd Phillips bekreftet at musikk vil være "et essensielt element". Regissøren stod på scenen under CinemaCon i begynnelsen av april, da musikal-spørsmålet havnet på bordet.

Phillips lovet at oppfølgeren ikke vil skille seg "for mye" fra originalen, men understreket at Arthur Fleck alltid har "hatt musikk i seg". Likevel kunne Variety nylig melde at "Joker: Folie à Deux" byr på minst 15 cover-låter, i tillegg til en til to originale låter. Det er jo litt, det...

Annonse

Hvem er skuespillerne i "Joker: Folie à Deux"?

Joaquin Phoenix (49) ble belønnet med en Oscar for sin innsats som Arthur Fleck aka Joker i filmen med samme tittel, og forhåpentligvis er han like rå i oppfølgeren (null press). Med seg på laget har han selveste Lady Gaga (38) som Harley Quinn, en rolle hun selv bekreftet i sosiale medier i august 2022.

Phillips og Gaga traff hverandre under innspillingen av filmmusikalen "A Star is Born" (2018), han som produsent og hun som hovedrolleinnehaver, så regissøren vet godt hva dama er i stand til. Og la oss si det sånn; den stemmen kommer godt med i en film med over 15 musikalske numre.

I tillegg til Phoenix og Gaga, vender Zazie Beetz tilbake i rollen som Sophie Dumond. Vi får også møte et par nye og kjente ansikter i Brendan Gleeson og Catherine Keener.

Lady Gaga og Joaquin Phoenix i første trailer til Joker: Folie à Deux
Foto: Warner Bros. Pictures

Hva handler "Joker: Folie à Deux" om?

Så langt er det ikke sluppet en offisiell synopsis for handlingen, men filmens første trailer ga oss en god pekepinn på hva vi har i vente; en bekmørk kjærlighetshistorie!

Pop-klassikeren "What the World Needs Now" setter stemningen, og i Arkham Asylum møtes to innsatte; Arthur Fleck og Harley. Fascinasjonen mellom dem oppstår umiddelbart. Duoen klovner seg gjennom Gothams regnfulle gater, deler rampelyset, er på behandling, kysser og gjør faenskap, før Joker igjen havner bak lås og slå. Harley besøker ham og sier "Jeg vil se den virkelige deg", før hun tegner en smilemunn på glasset som skiller dem. Traileren runder av med et genialt klipp der Jokers smil smelter sammen med leppestift-smilet (cred til den som kom opp idéen).

Se traileren under:

Annonse

Hva er aldersgrensen for "Joker: Folie à Deux"?

I USA har filmen fått såkalt R-rating, som innebærer at barn under 17 år må se filmen i følge med en foresatt eller voksen verge. Begrunnelsen er basert på at filmen har "noe sterk vold, språkbruk gjennom hele filmen, noe seksualitet, og kortvarig full nakenhet".

Her til lands er ikke aldersgrensen satt enda, men vi regner med at den (i likhet med forgjengeren) ender opp på 15 år.

Annonse

Når starter billettsalget til "Joker: Folie à Deux"

Så langt vet vi ikke hvilken dato billettene slippes, men vi vil selvfølgelig oppdatere dere så fort vi vet. Når kinoene legger ut billettene, vil de umiddelbart bli tilgjengelige på Filmweb.no. Billetter finner du her (når tilgjengelig)

Har "Joker: Folie à Deux" en plakat?

Filmens første teaserplakat ble sluppet 3. april, og viser Joker og Harley Quinn danse i lyset fra et lite gittervindu høyt på en murvegg - sannsynligvis i Arkham Asylum(?). Det var regissør Todd Phillips som først delte teaserplakaten på Instagram, der han samtidig røpet datoen for trailerslippet.

Joker: Folie à Deux - Plakat
Annonse