Elijah Wood og Sean Astin i Ringenes herre

Verdens 10 beste filmer!

Publisert:
Sist oppdatert:

På utkikk etter kvalitetsfilmer du kan nyte fra sofa'n?

Annonse

Å plukke ut de ti beste filmene i verden er ingen enkel oppgave. Smaken er som baken, ekstremt individuell, og filmrangeringer varierer fra person til person og endrer seg ofte med tiden.

IMDb, en online database med informasjon relatert til film, TV-serier, videospill og streaming-innhold, har mekket en liste over verdens ti beste filmer noensinne - og den vil vi rett og slett gjengi her. Lista er tross alt basert på meningene til nettstedetes 83 millioner registrerte brukere, så helt galt kan det da ikke bli.

Her er de 10 beste filmene noensinne, ifølge IMDb:

The Shawshank Redemption

1. The Shawshank Redemption /Frihetens regn (1994)

Sjanger: Drama/Krim

"The Shawshank Redemption", regissert av Frank Darabonts, er en gripende film som følger Andy Dufresne (Tim Robbins), en uskyldig mann som blir dømt til livstid i fengsel for drapene på kona og elskeren hennes. Filmen følger Andy i hans tid i Shawshank-fengselet, hvor han utvikler nære vennskap, forandrer fengselet og forsøker å bevise sin uskyld.

Kombinasjonen av sterke rolletolkninger, dypt rørende historie og tidløs appell gjør "The Shawshank Redemption" til en av de beste filmene noensinne laget.

Annonse
Marlon Brando i Gudfaren

2. The Godfather (1972)

Sjanger: Drama/Krim

Denne klassiske gangsterfilmen er regissert av Francis Ford Coppola, basert på Mario Puzos roman med samme navn. Filmen følger livet til Vito Corleone (spilt av Marlon Brando), overhodet for Corleone-familien, en mektig og kriminell italiensk-amerikansk mafiafamilie i New York.

Marlon Brando, Al Pacino og resten av rollebesetningen leverer uforglemmelige rolletolkninger, og Coppolas regi er så godt som en leksjon i filmhåndverk. Filmen har en rekke ikoniske sitater, i tillegg til en universell appell som har holdt seg sterk gjennom årene - og inspirert generasjoner av seere og filmskapere.

Annonse
The Dark Knight

3. The Dark Knight (2008)

Sjanger: Action/Drama/Thriller

"The Dark Knight", regissert av Christopher Nolan, er den andre filmen i Nolans Batman-trilogi og betraktes som en av de mest innflytelsesrike og høyest verdsatte superheltfilmene noensinne. Den er rett og slett noe mer enn "bare en superheltfilm". Filmen utforsker komplekse temaer,som gjør den både utfordrende og tankevekkende, og kan skilte med spektakulære spesialeffekter og bekmørke actionsekvenser.

Heath Ledgers tolkning av Jokeren står utvilsomt igjen som en av filmhistoriens mest ikoniske skurker, og Christian Bale er uforglemmelig som Bruce Wayne aka Batman. Til tross for at filmen ble utgitt i 2008, holder den fremdeles gripetak rundt halsen på publikum, og er minst like populær den dag i dag.

Annonse
The Godfather: Part II

4. The Godfather: Part II (1974)

Sjanger: Drama/Krim

Oppfølgeren til ikoniske "The Godfather" er i likhet med forgjengeren regissert av Francis Ford Coppola - og regnes også som en av de beste filmene i verden. Gangsterfilmen utforsker to parallelle historier: Michael Corleones forsøk på å utvide familiens mafiaimperium, og Vito Corleones opprinnelseshistorie som en ung innvandrer i Amerika.

Al Pacino og Robert De Niro, som portretterer henholdsvis Michael Corleone og den unge Vito Corleone, er fantastiske på lerretet - og begge ble hyllet med Oscar-priser for rollene sine.

I motsetning til mange oppfølgere, beriket "Part II" historien fra den første filmen - og anses for å være minst like enestående som originalen.

Annonse
12 Angry Men (1957)

5. 12 Angry Men (1957)

Sjanger: Drama

Dette klassiske juridiske dramet er regissert av Sidney Lumet, og følger tolv jurymedlemmer som diskuterer skyldspørsmålet i en drapssak. Filmen er i stor grad begrenset til et enkelt juryrom, og begrensningen gir en intens og klaustrofobisk følelse som setter nervene i høygir.

Tematikken i filmen, som rasisme og forhåndsinntrykk, er minst like relevante i dag som de var da filmen ble utgitt - noe som gjør den til en klassiker som forstetter å berøre og engasjere publikum.

Annonse
Liam Neeson i Schindlers liste

6. Schindlers liste (1993)

Sjanger: Drama

Steven Spielbergs "Schindlers liste" er, med Liam Neeson i hovedrollen, selvskreven på denne lista. Filmen er basert på den sanne historien om Oskar Schindler, en tysk foretningsmann som reddet mer enn 1000 jødiske liv under Holocaust.

Filmen er både hjerteskjærende og tankevekkende, og leverer, i tillegg til historisk nøyaktighet og sterke skuespillerprestasjoner, mesterlig regi, uforglemmelig musikk (komponert av John Williams) og en autentisk skildring av menneskehetens ondskap og håp...

Annonse
Elijah Wood og Sean Astin i Ringenes herre

7. The Lord of the Rings: The Return of the King /Ringenes herre: Atter en konge (2003)

Sjanger: Eventyr/Fantasy/Action

Peter Jacksons tredje og avsluttende film i "Ringenes herre"-trilogien har en atmosfære som knapt kan sammenliknes med noe annet. Universet er tilfredsstillende komplekst, og historiefortellingen er både grundig og genial. Filmen leverer imponerende visuelle effekter, og byr på en rekke spektakulære og storslagne kampscener. For ikke å snakke om castingen, den er til å grine av (gledestårer, vel og merke).

"The Return of the King" er en av Oscar-historiens mest prisbelønte, med seier i hele elleve kategorier - inkludert prisen for "Beste film". Den respekterer J.R.R. Tolkiens opprinnelige litterære verk, og står igjen som et av de mest ambisøse filmprosjektene noensinne.

Annonse
Pulp Fiction

8. Pulp Fiction (1994)

Regissørlegenden Quentin Tarantinos store gjennombrudd! Svindel og stoffmisbruk fører til slutt til at to leiemordere (John Travolta og Samuel L. Jackson), en bokser (Bruce Willis), en gangsters kone (Uma Thurman) og et kjeltring-kjærestepars (Tim Roth og Amanda Plummer) historier vikler seg sammen.

Filmen revolusjonerte bransjen med sin ikke-lineære fortellerstruktur og unike (usaklige) dialog. Den kombinerer vold og humor på vanvittig, men glimrende vis og har en uforglemmelig line-up av skuespillere som i tillegg til dem over, involverer Christopher Wallken, Harvey Keitel og Steve Buscemi.

Annonse

9. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring / Ringenes herre: Ringens brorskap (2001)

Sjanger: Eventyr/Fantasy/Action

I den første filmen i "Ringenes herre"-trilogien følger vi hobbiten Frodo Baggins, som blir utpekt som ringbærer for en mektig og ond ring. For å beskytte Frodo på hans reise for å tilintetgjøre ringen, danner både hobbiter, dverger, alver og mennesker bånd i "The Fellowship of the Ring". Filmens hovedfokus ligger på deres farlige reise gjennom Midgard.

Mer enn tjue år etter lanseringen, er filmen fremdeles en visuell fest - som utrolig nok makter å fange magien fra J.R.R. Tolkiens mesterverk. Ingen fantasyfilm over, ingen ved siden av.

Annonse
Clint Eastwood i The Good, The Bad & The Ugly

10. The Good, the Bad and the Ugly (1966)

Sjanger: Western

Denne klassiske spaghettiwesternfilmen er regissert av Sergio Leone, der handlingen er satt til den amerikanske borgerkrigen. Filmen følger de tre nådeløse revolvermennene Blondie aka "Den gode" (spilt av Clint Eastwood), Angel Eyes aka "Den onde" (spilt av Lee Van Cleef) og Tuco aka "Den grusomme" (spilt av Eli Wallach) på jakt etter en skjult formue.

Filmen regnes i dag som en av de mest innflytelsesrike westernfilmene noensinne, takket være både manus, regi, scenografi, skuespillere og det ikoniske lydsporet signert Ennio Morricone.

Annonse